maanantai 2. toukokuuta 2011

Kirja-arvio: Vaiennetut äänet. Kiinalaisia naiskohtaloita

Vaiennetut äänet - kiinalaisia naiskohtaloita on kokoelma kiinalaisella radioasemalla työskennelleen toimittaja Xinranin vastaanottamia tositarinoita naisilta, jotka ovat halunneet jakaa elämäntarinansa muiden radionkuuntelijoiden kanssa. Jokailtainen suorana lähetetty ohjelma saavutti Kiinassa huikean suosion ja antoi muuten yhteiskunnassa vähemmän huomiota saaneille naisille mahdollisuuden kertoa rankoistakin kokemuksistaan suvun miesten ja puolueen varjoista. Kiinalaisesta näkökulmasta radio-ohjelma oli uskallettu ja siinä käsiteltiin ajoittain myös tabuina pidettyinä aiheita, kuten seksuaalisuutta ja pakkoavioliittoja.

Kirjaan valituista naisista kukin on saanut oman lukunsa. Naisten tarinoita on yhteensä viisitoista, ja osa luvuista käsittelee myös itse Xinranin elämää. Naiset edustavat kaikkia yhteiskuntaluokkia, niin kaupungin ja maaseudun äärimmäisen köyhissä oloissa eläviä kuin kaupungin sykkeestä nauttivia äkkirikastuneitakin. Naiset kertovat myös omaan sukupuoleen kohdistuvast seksuaalisesta kiinnostuksesta, maanjäristyksestä selviytymisestä, insestistä, järjestetyistä avioliitoista ja rakkaudesta, jonka vuoksi eräs nainen oli valmis odottamaan 45 vuotta.

Kirjan tarinat ovat uskomattomia selviytymistarinoita naisilta, joilta on vaadittu niin henkistä, fyysistä kuin psyykkistäkin kestävyyttä käydä läpi kokemuksiaan ja lopulta vielä jakaa ne ventovieraiden kanssa. Osa tarinoista on universaaleja, mutta osassa kiinalainen yhteiskunta ja ajattelutapa ovat niin läsnä, ettei niiden voisi kuvitella tapahtuvan muualla kuin Kiinassa. Tälle kirjalle toivoisi laajemmankin lukijakunnan kuin mitä se on nykyisellään tavoittanut.

Tekniset tiedot:
Xinran: Vaiennetut äänet. Kiinalaisia naiskohtaloita
Suomentaja: Terhi Kuusisto
ISBN: 931-31-2639-0
Tammi 2003
Sidottu, 267 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...