torstai 30. kesäkuuta 2011

Kirja-arvio: Alkulukujen yksinäisyys

Italialaisilla Alicella ja Mattialla on molemmilla lapsuudessa kokemus, joka on jättänyt heidät rikkonaisiksi: Alice on loukkaantunut lasketteluonnettomuudessa ja jäänyt osittain rammaksi, Mattia puolestaan jätti kehitysvammaisen sisarensa puistoon lastenjuhlien ajaksi ja tämä katosi jälkiä jättämättä. Alice ja Mattia käyvät samaa koulua ja heidän tiensä kohtaavat varhaisteini-ikäisten juhlissa. Heidän välilleen kehittyy jonkinlainen kahden sielunkumppanin kaltainen yhteys, vaikka molemmat jatkavatkin sittemmin elämää omilla tahoillaan. Alice valmistuu valokuvaajaksi ja Mattia matemaatikoksi, ja Mattian muuttaessa kauas pohjoiseen fyysistä välimatkaakin kertyy paljon. Vuosien kuluttua Alice ottaa yhteyttä Mattiaan, joka tulee käymään Alicen luona jatkaakseen taas matkaansa.

Alkulukujen yksinäisyys lienee saanut nimensä Alicen ja Mattian luonteenpiirteistä. He ovat alkulukujen tapaan jakamattomia muilla luvuilla kuin itsellään ja ykkösellä ja vaikka molemmilla onkin erinäisiä ihmissuhteita, heidän on vaikea löytää ketään jakamaan elämäänsä pitemmäksi aikaa. Erillään asuvien mutta henkisesti erottamattomien Alicen ja Mattian mielenkiintoiset persoonallisuudet kannattelevat tarinaa eteenpäin. Vaikka teksti itsessän on helppolukuista, sen rivien välistä on aistittavissa syvällisiä pohdintoja yksinäisyyden ja yhteenkuuluvuuden ja toisaalta ulkopuolisuuden tunteista.

Sain ajatuksen lukea tämän kirjan siitä lukemani sitaatin perusteella. En enää muista tarkalleen sitaatin sisältöä, mutta mielestäni se tiivisti hyvin yksinäisyyden olemusta. Pidin tästä kirjasta siksi, että se antaa mahdollisuuden sukeltaa kahden kiehtovasti kuvatun henkilön sielunelämään tarinassa, joka jättää paljon tilaa lukijan omalle mielikuvitukselle.

Tekniset tiedot:
Giordano, Paolo: Alkulukujen yksinäisyys
Suomentaja: Helinä Kangas
ISBN: 978-951-0-35245-8
WSOY 2010
Sidottu, 298 s.
Kirjastoluokka: 1.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...