perjantai 17. kesäkuuta 2011

Kirja-arvio: Edelleen Alice

Alice Howland on viisikymppinen Harvardin yliopiston kognitiivisen psykologian professori, jolla on menestyksekäs ura, akateemisesti koulutettu tutkija-aviomies ja kolme hyvin kasvatettua aikuista lasta. Alice ja hänen miehensä elävät työurilleen ja nauttivat työhön liittyvästä matkustelusta, konferensseista ja opetustyöstä. Elämä on kaikin puolin täyteläistä, kunnes erään syksyn kuluessa Alice huomaa unohtelevansa asioita yhä enemmän ja enemmän. Paikat ja tapaamiset unohtuvat, Alice eksyy omille kotikulmilleen ja tutut kasvot eivät enää yhdisty oikeisiin nimiin. Unohtelua eivät selitä stressi, uupumus, kiireinen elämäntapa tai vaihdevuodet. Alice saa lääkäriltä diagnoosin varhaisesta alzheimerintaudista.

Edelleen Alice on hyvin todentuntuisesti kirjoitettu kertomus elämänsä nautittavimmasta ajasta elävästä naisesta, jolta muistisairaus vie vähitellen aikaisemman identiteetin ja asettaa koetukselle läheiset ihmissuhteet. Unohtelu johtaa siihen, että Alice joutuu luopumaan ennenaikaisesti rakastamastaan työstä ja sairauden edettyä tarpeeksi pitkälle häneen liittyvistä asioista aletaan puhua hänen päänsä yli aivan kuin hän ei itse olisi paikalla. Aivojen rappeutuminen johtaa siihen, etteivät sanat löydä ulos yhtä nopeasti kuin aikaisemmin, vaikka ajatukset kulkisivatkin vielä lähes normaalisti. Alice on kuitenkin edelleen Alice, vaikka ulkopuolisen silmin hän muuttuu nopeasti kuin toiseksi ihmiseksi, jonka seuraa aletaan karttaa myötähäpeän tai nolostumisen tunteiden vuoksi.

Sain vinkin tästä kirjasta erään kirjasivuston kautta ja päätin lukea sen harvinaisen aiheen vuoksi. Alzheimerintaudista sairautta itse sairastavan näkökulmasta on kirjoitettu valitettavan vähän. Edelleen Alice-teos on niin uskottavasti kirjoitettu lääketieteellisine ja akateemisine termeineen, että kyseessä voisi luulla olevan tositarina. Voin suositella ja jopa kehottaa lukemaan tämän teoksen, mikäli lähipiirissä on muistisairautta sairastava lähimmäinen. Uskon tämän kirjan auttavan ymmärtämään paremmin, millaista on elää vääjäämättömästi etenevän, omaa minuutta koettelevan sairauden kanssa.

Tekniset tiedot:
Genova, Lisa: Edelleen Alice
Suomentaja: Leena Tamminen
ISBN: 978-951-0-35834-4
WSOY 2010
Sidottu, 284 s.
Kirjastoluokka: 1.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...