perjantai 24. kesäkuuta 2011

Kirja-arvio: Elämän viidakossa

Elämän viidakossa on Sabine Kueglerin kolmas, uunituore teos, joka kertoo hänen elämästään ja kokemuksistaan hänen muuttaessaan viidakosta Eurooppaan. Sabine eli vanhempiensa ja sisarustensa kanssa Länsi-Papuan viidakossa viisivuotiaasta 17-vuotiaaksi saakka, jolloin hän muutti opiskelemaan Sveitsissä sijaitsevaan sisäoppilaitokseen. Elämänmuutos oli valtava: viidakossa opitut käytöstavat ja arvomaailma eivät olleet länsimaassa minkään arvoisia. Sabine oli sinisilmäinen ja monien asioiden suhteen hyvin tietämätön; hän ymmärsi monia tilanteita väärin ja tuli itse yhtä lailla väärinymmärretyksi. Tietämättömyyttään hän tuli pian raskaaksi ja joutui lapsensa kanssa tilannetta hyväksi käyttävien ihmisten armoille. Sabinen puolustusreaktio johti masennuksen kehittymiseen ja hän joutui psykiatriseen hoitoon. Hänen oli vaikea olla oma itsensä edes läheisimmissä ihmissuhteissaan, mikä koetteli hänen suhteitaan kanssaihmisiin. Lopulta kriisiin löytyi vain yksi kunnollinen ratkaisu: oman elämäntarinan kirjoittaminen. Viidakkolapsesta ja Paluu viidakkoon-kirjoista muodostuikin Sabinen yllätykseksi bestsellerteoksia, mikä osaltaan auttoi häntä kohtaamaan oman itsensä lisäksi muut länsimaiset ihmiset.

Elämän viidakossa-teoksen pohjavire on hyvin ahdistava. Kahden aikaisemman teoksen perusteella mikään ei ole antanut viitteitä siitä, että sopeutuminen länsimaiseen elämänmenoon on ollut Sabinelle niin kova koettelemus. Sabinen lapsuus vaikuttaa todella idylliseltä, mutta nuoren aikuisuuden kynnyksellä kaikki muuttuu. Huonoksi onnekseen hän tapasi naisen, joka käytti hänen hyväuskoisuuttaan hyväkseen ja aiheutti hänelle paljon ongelmia. Syvimpien masennuskausien keskellä vain Sabinen lapset antoivat hänelle uskoa tulevaisuuteen. Kirja valottaa suorasukaisella tavalla matkalaukkulapsien tai kolmannen kulttuurin lapsien sopeutumisvaikeuksia heidän pohtiessa todellista identiteettiään ja alkuperäänsä.

Tekniset tiedot:
Kuegler, Sabine: Elämän viidakossa
Suomentaja: Veera Kaski
ISBN: 978-951-31-5764-7
Tammi 2011
Sidottu, 199 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...