keskiviikko 15. kesäkuuta 2011

Kirja-arvio: Joutilaat vanhemmat


Joutilaat vanhemmat tarjoaa vaihtoehdon nykyaikaisille lastenkasvatusoppaille. Sen kirjoittaja, kolmen leikki-ikäisen lapsen britti-isä, pitää johtavana teesinään ajatusta siitä, että lapset tulisi jättää rauhaan. Hän haastaa kaupallisen ajattelumallin, täpötäyteen ahdetut harrastuskalenterit, perinteisen koulumuodon, tietotekniikan hallitseman kodin, huvipuistot ja valmiiksi pureksitut ratkaisut. Hodgkinson käyttää läpi kirjan esimerkkeinään Roussean teosta Emilé eli kasvatuksesta (1762) ja Locken Some Thoughts Concerning Education (1693), osoittaakseen, että vanhat lasten kasvatukseen liittyvät ajatukset voivat olla vieläkin käyttökelpoisia.

Teoksessa esitetään kieltämättä useita ajatuksia, joiden kanssa on helppoa olla samaa mieltä. Esimerkiksi työnteon opettaminen leikin varjolla on oiva tapa opettaa lapsille käytännön taitoja ja osoittaa samalla, että työksi kutsuttu toiminta voi olla hauskaa. Tietokoneiden, konsolipelien ja television sijaan Hodgkinson patistaa perheet ulos, mutta ei suinkaan rahareikinä toimiviin huvipuistoihin, vaan niityille, pihoille ja puistoihin. Oman majan rakentaminen voi olla lapselle huomattavasti suurempi ja mieleenpainuvampi elämys kuin monet kaupalliset vaihtoehdot. Perinteisen koulun sijaan kirjassa esitetään yksi jos toinenkin varteenotettava vaihtoehto oppivelvollisuuden täyttämiseksi. Ja ennen kaikkea Hodgkinson puhuu yksinkertaisen elämäntavan puolesta: yksinkertaisista iloista ja siitä, että vähempi työnteko vapauttaa aikaa perheelle ja lapsille, sillä vähemmälläkin rahalla pärjää.

Oma kulutusvastaisuuteni ja epäkaupallinen asenteeni on ehkä tullut selväksi jo aikaisemmin blogini kautta. Siksi oli mukavaa lukea, että monet epäkaupalliset ideat todella toimivat, sillä Hodgkinson käyttää lukemattomia esimerkkejä omista lapsistaan. Kirjassa on tosin myös joitakin kohtia, joita vieroksun - näistä merkittävimpänä Hodgkinsonin tapa viitata oluen juontiin aina kun tilanne sallii niin, että lapset voivat jäädä leikkimään keskenään. Tästä huolimatta kirjassa on monia käyttökelpoisia ideoita myös omassa elämässä kokeiltavaksi. Ennen kaikkea se haastaa nykyajan vallalla olevan ajattelumallin siitä, kuinka asioiden tulisi olla ja kuinka nuo tavoitteet on mahdollista saavuttaa.

Tekniset tiedot:
Hodgkinson, Tom: Joutilaat vanhemmat
Suomentaja: Mirja Muurinen
ISBN: 978-952-5734-48-5
Bazar Kustannus 2009
Sidottu, 303 s.
Kirjastoluokka: 38.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...