keskiviikko 8. kesäkuuta 2011

Kirja-arvio: Jumalan historia. 4000 vuotta juutalaisuutta, kristinuskoa ja islamia

Jumalan historia - 4000 vuotta juutalaisuutta, kristinuskoa ja islamia on massiivinen tietoteos ihmiskunnan Jumala-käsityksen kehittymisestä historian alusta aina nykypäivään saakka. Koska aihepiiri on niin laaja, Armstrong on keskittynyt lähinnä kolmen kirjauskonnon historian tarkasteluun, joskin varsinkin kirjan alkupuolella on viittauksia myös esimerkiksi hindulaisuuteen ja buddhalaisuuteen. Teos alkaa Armstrongin omalla elämäntarinalla; hän on entinen roomalaiskatolinen nunna, mutta jo nunna-aikoinaan hänellä oli epäilyksiä Jumalan suhteen. Tämän käsillä olevan teoksen voi kuvitella olevan hänen tapansa käydä läpi paitsi henkilökohtaisia mutta myös muita ihmisiä koskettaneita Jumala-käsityksiä.

Teoksessa käsitellään vähittäistä kehittymistä kohti uskoa yhteen Jumalaan, kristinuskon kolminaisuusoppia, keskiajan Jumala-näkemyksiä, filosofien ja mystikkojen uskoa, uskonpuhdistusta ja valistusaikaa ja lopulta ateismin leviämisen ja teknistyneen yhteiskunnan näkemyksen vaikutuksia Jumala-uskoon. Kaikkia suuria aikakausia on käsitelty kaikkien kolmen suuren uskonnon näkökulmista, ja lukijan on mahdollista luoda kokonaiskuva niiden kehittymisestä kohti nykytilannetta.

Kirjastosta lainaamaani kappaleeseen oli tehty jonkin verran lyijykynämerkintöjä, joilla oli ehdotettu parannuksia mahdollisiin asiavirheisiin erityisesti kristinuskon kehittymisen osalta. Silti uskon, että suurin osa kirjasta on luotettavaa ja paikkansa pitävää tietoa ja tarjoaa yhdessä paketissa aikamatkan tuhansien vuosien aikajänteellä. Mitään kevyintä kesälukemista tämä ei ole, mutta aiheesta kiinnostuneelle kirja on tiivis tietopaketti, joka on mielestäni lukemisen arvoinen ja auttoi ainakin itseäni kertaamaan historian tunneilla opittuja tietoja uudesta (uskonnon) näkökulmasta.

Tekniset tiedot:
Armstrong, Karen: Jumalan historia. 4000 vuotta juutalaisuutta, kristinuskoa ja islamia
Suomentaja: Markku Päkkilä
ISBN: 978-951-2070-27-5
Ajatus Kirjat 2007
Sidottu, 669 s.
Kirjastoluokka: 20

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...