maanantai 13. kesäkuuta 2011

Kirja-arvio: Shakespearen salaisuus

Yhdysvaltalainen Kate Stanley, Shakespereen erikoistunut kirjallisuudentutkija, on saanut kutsun tulla ohjaamaan Lontoon Globeen Hamletista kertovaa näytelmää. Hän tapaa legendaarisen maineen saaneen tutkijakollegansa Rozin, joka antaa Katelle pienen paketin ja lupauksen siitä, että hän paljastaisi tälle pakettiin liittyvän huiman salaisuuden illaksi sovitussa tapaamisessa. Ennen iltaa, Katen kiirehtiessä tapaamiseen, Globe syttyy tulee ja Roz löytyy ainoana uhrina savuavan teatterin raunioista. Kate pitää Rozille antamansa lupauksen ja lähtee seuraamaan paketin antamien vihjeiden kautta Shakespeareen liittyvää salaisuutta aina toiselle mantereelle saakka. Matkan varrella Kate joutuu useammankin kerran hengenvaaraan paetessaan häntä seuraavaa henkilöä. Sivustakärsijöiksi joutuvat uhrit saavat surmansa samoilla karmivilla tavoilla kuin Shakespearen näytelmien roolihenkilöt ja huima takaa-ajo jatkuu kirjan loppumetreille saakka. Lopussa paljastuva salaisuus asettaa Shakespearen uuteen valoon.

Nykyään en lue juurikaan jännitysromaaneja, lukuun ottamatta Shakespearen salaisuuden ja Dan Brownin teosten kaltaisia tarinoita, joissa leikitellään ajatuksella historiallisten henkilöiden tuntemattomasta puolesta. Tässä teoksessa minua viehätti sujuvasti kulkevan kerronnan lisäksi pohdinnat siitä, mitä todellisuudessa tiedämme historian kenties kuuluisimmasta näytelmäkirjailijasta. Teoksessa esitetään väitteitä sen puolesta, ettei Shakespeare olisi itse kirjoittanut kokonaan kuuluisia näytelmiään tai että osa hänen tuotannostaan on vielä kätkössä jossakin tullakseen kenties löydetyksi jonakin päivänä. Väitteiden todenperäisyyden toteamiseen olen aivan liian tietämätön, mutta se ei tätä lukukokemusta haittaa. Tarinasta olisi varmasti saanut enemmän irti, jos olisi perehtynyt edes jonkinasteisesti Shakespearen tuotantoon, mutta myös ummikolle kirja käy hyvin luettavaksi.

Tekniset tiedot:
Carrell Lee, Jennifer: Shakespearen salaisuus
Suomentaja: Laura Jänisniemi
ISBN: 978-952-5635-91-1
Bazar Kustannus 2010
Sidottu, 524 s.
Kirjastoluokka: 1.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...