maanantai 27. kesäkuuta 2011

Kirja-arvio: Valkoinen tiikeri

Seitsemän yön ja aamun aikana köyhän riksakuskin poika Balram Halwai kertoo elämäntarinansa Wen Jiabolle, Kiinan pääministerille. Balram elättää itsensä mitenkuten keksimillään ansaitsemiskeinoilla yksityisyrittäjänä, kunnes saa työpaikan rikkaan liikemiehen, herra Ashokin, toisena autonkuljettajana. Ensimmäisen autonkuljettajan jäätyä kiinni vilpillisyydestä Balram ylenee ainoaksi autonkuljettajaksi. Intiassa autonkuljettaja merkitsee kuitenkin myös kaikkea muuta mahdollista liikemiehen taloudenhoitoon liittyvää palvelijantyötä, joten Balram pääsee sisälle Intian rikkaiden maailmaan ja ajattelutapaan. Hän on kotoisin Pimeydestä, mutta onnistunut nousemaan Valoon. Vähitellen hän saa tarpeekseen palvelijan roolistaan ja murtautuu dramaattisella tavalla ulos vapauteen.

Adigan teos Valkoinen tiikeri kertoo kahdesta Intiasta, köyhästä ja rikkaasta. Länsimaisten suuryritysten tekemien yritysratkaisujen vuoksi varsinkin jotkin Intian suurkaupungeista ovat kohonneet elintasoltaan maan köyhimpiä osia parempaan asemaan ja tuloerot nousevat räikeästi esiin. Kirjan tarina kertoo neuvokkaasta, köyhää alkuperää olevasta miehestä, jonka onnistuu yletä yhteiskunnan portailla, mutta joutuu maksamaan siitä kovan hinnan.

Olin jättää tämän teoksen kesken sen alkusivuilla, sillä juoneen oli hieman vaikea päästä kiinni. Koko kirjan tarina on kohdistettu kuvitteelliselle Kiinan pääministerille, jota kirjan päähenkilö ja tarinan kertoja Balram puhuttelee. Kirja kuvaa Intiaa varsinkin palvelijoiden ja köyhemmän kansanosan näkökulmasta, joten tällaisesta kuvauksesta kiinnostuneelle tarina on lukemisen arvoinen. Omien suosikkieni joukkoon tämä ei kuitenkaan yltänyt.

Tekniset tiedot:
Adiga, Aravind: Valkoinen tiikeri
Suomentaja: Tarja Teva
ISBN:  978-951-6927-34-6
BTJ Kustannus 2010
Nidottu, 345 s.
Kirjastoluokka: 1.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...