tiistai 21. kesäkuuta 2011

Kirja-arvio: Viidakkolapsi

Sabine Kuegler on saksalaisen lähetystyöntekijöinä ja kielentutkijoina toimivien vanhempiensa keskimmäinen lapsi. Sabine muutti vanhempiensa työn vuoksi pikkuveljensä ja isosiskonsa kanssa vuonna 1980 asumaan Länsi-Papuaan pari vuotta aikaisemmin löydetyn fayu-kansan pariin. Perheen isän opetellessa paikallista kieltä äiti pitää huolta taloudesta, lapsista ja vähitellen myös fayujen terveydenhuollosta, jos he pyytävät apua. Sabine sisaruksineen ystävystyy nopeasti fayu-lasten kanssa ja oppii nopeasti yhtä rämäpäiseksi kuin hekin. Perheen onnistuu voittaa puolelleen fayujen ystävällisyys, luottamus ja kunnioitus omaksumalla alusta alkaen sen asenteen, että he ovat fayujen luona oppimassa heidän elämäntapaansa eivätkä päällepäsmäröimässä eurooppalaisella tietämyksellään.

Kirja on kirjoitettu Sabinen näkökulmasta, hänen kokemuksistaan muutosta viisivuotiaana eristyksissä eläneen kansan pariin ja varttumisesta aina 17-vuotiaaksi saakka viidakon lainalaisuuksia kunnioittaen. Perhe käy välillä muutaman kerran Saksassa, mutta Sabine muuttaa kokonaan pois viidakosta vasta 17-vuotiaana, jolloin hänen fayu-veljenään pitämä Ohri kuolee ja hän haluaa uusiin maisemiin. Sopeutuminen eurooppalaiseen elämäntapaan Sveitsissä vaatii paljon opettelua ja muutos entiseen verrattuna on raju. Kirja päättyykin siihen, että Sabine jää pohtimaan identiteettiään kahden täysin toisistaan poikkeavan maailman välissä.

Olen lukenut ja arvioinut aikaisemmin saman kirjailijan Paluu viidakkoon-teoksen, jossa Sabine kertoo kokemuksistaan fayu-kansan parissa oleskeltuaan jo varsin pitkään Euroopassa. Tuon kirjan ymmärtämiseksi olisi ollut paikallaan lukea ensin tämä nyt arvioitavan oleva kirja. Sen sijaan sarjan kolmas osa, Elämän viidakossa, sopii mielestäni luottavaksi myös heti Viidakkolapsi-kirjan jälkeen. Se jatkaa Sabinen identiteettipohdintaa ja arvioin sen seuraavaksi, jos Jumala suo. Jossakin Sabinen tarinaa on kuvattu sekoitukseksi Robinson Crusoeta ja Peppi Pitkätossua ja mielestäni se on varsin osuva kuvaus.

Tekniset tiedot:
Kuegler, Sabine: Viidakkolapsi
Suomentaja: Ilona Nykyri
ISBN: 978-951-556-091-9
Karisto Oy 2006
Sidottu, 308 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...