lauantai 4. kesäkuuta 2011

Todellisuudesta vieraantunut

Lähde: http://www.nallikari.info/
Otsikko kertookin jo kaiken olennaisen nykyisestä tunnetilastani. Luultavasti helteisen kesän nopean saapumisen vuoksi tänä vuonna henkinen sopeutuminen tähän vuodenaikaan on omalta osaltani vielä kesken. Olen ollut viime päivinä pihapiirimme ainoa, joka on pukeutunut peittävästi - vaikka omassa pukeutumisessanikin olisi tiukimpien muslimien mukaan varmasti parantamisen varaa. Julkisissa liikennevälineissä ja kaupassa törmää kyllä usein muihin enemmän ja vähemmän ihanteiden mukaisesti pukeutuneisiin muslimeihin. Pieneen vähemmistöön me kuitenkin jäämme - kantaväestöstä lähinnä osa vanhimmasta sukupolvesta jakaa kanssamme yhtä peittävän pukeutumisen.

Kesän tullen television ohjelmatarjontakin näyttää muuttuneen - tai ehkä kuvittelen vain niin. Vaikka olen yrittänyt vähentää television katsomista, on se auki kuitenkin jokusen tunnin illassa, ja lähes joka ilta kahdeksan kieppeillä (prime time- eli niin sanottuun parhaaseen katseluaikaan) on sama ongelma: mitä kanavaa katsoisi? Yli kymmenen yleisimmän ilmaiskanavan selaamisen jälkeen ei välttämättä löydy mitään kunnollista. Olen yrittänyt keskittää katselun niin, että suosin dokumentteja, luonto-, matka- ja kulttuuriohjelmia, uutisia ja ajankohtaisohjelmia. Kuitenkin varsinkin mainostuloja hyödyntävillä kanavilla tällaiset ohjelmat ovat aika vähissä. Sen sijaan laulukilpailuja, komedioita, toimintaelokuvia, hömppäsarjoja ja muuta vastaavaa riittää siitäkin edestä. Vaikka katsonkin televisiota usein juuri siksi, että kaipaan ajatuksia nollaavaa tekemistä, en kuitenkaan suostu katsomaan ihan mitä tahansa. Silloin pitää etsiä muuta tekemistä.

Tällaisten kokemusten jälkeen tulee kieltämättä nykytodellisuudesta vieraantunut olo. Ne saavat tajuamaan, että en ole kiinnostunut samoista asioista kuin ylivoimaisesti suurin osa ikäisistäni. Harrastusteni ja kiinnostuksenkohteiden puolesta muistutan monen suomalaisen mielestä varmaankin lähinnä eläkeläistä. Viihdyn kuitenkin itse tällaisena enkä voisi kuvitella toisenlaista elämäntapaa kuin mihin olen ennen ja jälkeen muslimiksi palaamisen kasvanut. Ehkäpä se on tylsä, tasainen ja ennalta-arvattava - toisaalta, emmekö me kaikki kuitenkin pohjimmiltamme kaipaa perusturvallisuuden tunnetta? Se, että tuo turvallisuudentunne on peräisin Jumalalta (Kunnioitettu ja Ylistetty olkoon Hän), auttaa voittamaan monta kiusausta. Ennen kaikkea se auttaa hahmottamaan, kuka olen ja mitä todellisuudessa tarvitsen. On helpompaa löytää oike tie.

Eräs muslimituttavani sanoi kerran, että Suomi on monessa suhteessa hyvä maa ja täällä asiat ovat hyvin, mutta täällä on myös vaikeaa elää oikeaoppisesti muslimina. Jaan hänen ajatuksensa ja jos Jumala suo, voimme itse olla vaikuttamassa siihen, että saamme enemmän meille sopivia palveluita. Yhteiskunnassamme monet päätökset tehdään enemmistöperiaatteella, mutta toisinaan yksittäisetkin ideat voivat kantaa hedelmää yllättävällä tavalla. Palautteen antaminen kannattaa - esimerkiksi erääseen kauppaan rakennettiin ylimääräiset portaat liikuntaesteisille annetun palautteen perusteella. Ehkäpä samaa ideaa voisi soveltaa televisioyhtiöihin ja vaatekauppoihinkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...