sunnuntai 3. heinäkuuta 2011

Kirja-arvio: Nenäpäivä

Nenäpäivä on kertomus keski-iän ylittäneestä Irmasta, ihmisrakkaasta ja seurankipeästä naisihmisestä, joka elää yksin asunnossaan ja on silloin tällöin yhteydessä aikuiseksi kasvaneen poikansa kanssa. Seuraa vailla hän hakeutuu soittelemaan ovikelloja niin naapurissaan Hakaniemessä kuin Keravalla, jonne hän sattumalta eksyy ilmaisen viherkasvin houkuttamana. Irman ovikellon soittoon vastaa sekalainen valikoima suomalaista asujaimistoa, joille hän esittää olevansa Taloustutkimuksen kyselytutkija. Osasta muodostuu Irmalle tuttuja, joiden luona hän poikkeaa myöhemminkin. Viikkojen ovikellon soittelun jälkeen naapuruston epäilykset Irman todellisista vaikuttimista heräävät ja Irma saa poliisit kannoilleen. Kuinka päättyykään takaa-ajo hautausmaalla?

Mikko Rimmisen Nenäpäivä on suomen kielen iloittelua parhaimmillaan ja on vaikea kuvitella, kuinka kirjan tarina olisi käännettävissä vieraille kielille. Uussanoja, kekseliäitä ja kuvaavia sellaisia, löytyy kirjan joka sivulta. Juoni jää taka-alalle, teos keskittyy enemmänkin syrjäytyneen naisen elämän ja tuntemusten kuvailuun rönsyilevällä ja ajatuksenjuoksua jäljittelevällä kirjoitustyylillään. Vaikeaa ja vähän käsiteltyä aihetta on käsitelty humoristisella ja elämänmyönteisellä tavalla, ja Irma saa sympatiat puolelleen Mr. Bean-tyylisellä sompailullaan, josta ei arjen pieniä sattumuksia puutu. Persoonallinen kirja, joka on Finlandia-palkintonsa ansainnut. 

Tekniset tiedot:
Rimminen, Mikko: Nenäpäivä
ISBN: 978-951-851-327-1
Kustannusosakeyhtiö Teos 2010
Sidottu, 339 s.
Kirjastoluokka: 1.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...