keskiviikko 27. heinäkuuta 2011

Kirja-arvio: Pitkä matka paratiisiin. Pako Ruandan kansanmurhan keskeltä

Ruandalaisen Lea Chishugin lapsuus oli onnellista aikaa: hyvin toimeen tulevan, katolisen perheen tyttärenä hän eli huolehtivassa ja rakastavassa ympäristössä eikä elämästä tuntunut puuttuvan mitään. Leah tapasi tulevan miehensä jo nuorena ja sai hänen kanssaan lapsen ollessaan vielä alaikäinen. Kaikki muuttui kuitenkin silmän räpäyksessä vuonna 1994, kun Ruandan kansanmurhana myöhemmin tunnettu silmittömän raaka tapahtumaketju sai alkunsa. Leah onnistui pakenemaan pienen poikansa kanssa maasta toiseen, kekseliäisyyttään ja toisten ihmisten hyväntahtoisuutta hyödyntäen. Tutsina hän oli jatkuvasti vaaravyöhykkeessä hutujen suunnalta tulevien iskujen vuoksi. Saman maan asukkaat olivat kääntyneet toisiaan vastaan "pelkän nenänmuodon vuoksi", kuten Leah kertoo.

Ruandan kansanmurha vei perheenjäseniä käytännössä kaikilta tutsiperheiltä. Leah eli koko pakomatkan siinä luulossa, että kaikki muut sukulaiset olivat kuolleet. Hän suri menetettyä miestään, vanhempiaan ja sisaruksiaan. Yllättäen Etelä-Afrikkaan saavuttuaan hän saa kuulla uskomattoman uutisen: Christian, Leahin mies, on selvinnyt kuin ihmeen kaupalla. Perheen yhdistyttyä he päättävät aloittaa uuden luvun elämässään Lontoossa. Pakomatka päättyy kuitenkin vasta sitten, kun Leah tapaa myös kuolleeksi luullun äitinsä ja käy sodan loputtua Ruandassa tapaamassa perheen tappanutta hutua. Menetysten ja sodan traumojen aiheuttamat arvet alkavat vähitellen parantua ja Leah löytää tavan auttaa myös muita sodan uhreja.

Pitkä matka paratiisiin - pako Ruandan kansanmurhan keskeltä kertoo ehkä ensimmäistä kertaa Ruandan järkyttävistä tapahtumista sen itse kokeneen pakolaisen näkökulmasta muistelman muotoon puettuna. Leah joutui aikuistumaan nopeasti ja oppimaan selviytymistaitoja sitä mukaa kuin niitä vaadittiin. Kekseliäisyytensä ja laajan kielitaitonsa vuoksi hän selviytyi siitä, mihin niin monen muun maallinen vaellus katkesi. Kirja antaa mustavalkoisiksi koetuille tapahtumille harmaan sävyjä osoittaen samalla inhimillisyyden elintärkeän merkityksen ääriolosuhteissa.

Tekniset tiedot:
Chishugi, Leah: Pitkä matka paratiisiin. Pako Ruandan kansanmurhan keskeltä
Suomentaja: Anu Nyyssönen
ISBN: 978-952-01-0583-9
Like Kustannus 2011
Sidottu, 356 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...