lauantai 23. heinäkuuta 2011

Kirja-arvio: Saigonista Bagdadiin. Neljä vuosikymmentä ulkomaankirjeenvaihtajana

Saigonista Bagdadiin - neljä vuosikymmentä ulkomaankirjeenvaihtajana on jo jonkin aikaa odottamani teos. En aktiivisesti etsinyt Virtasen muistelmia, mutta joskus silloin tällöin nähdessäni ulkomaankirjeenvaihtajien tai -toimittajien selostuksia televisiossa olen tullut ajatelleeksi, että onkohan konkaritoimittaja Rauli Virtaselta ilmestynyt oma muistelmateos, kuten niin monelta muulta suomalaiselta ja ulkomaalaiselta toimittajalta. Rauli Virtanen on tietääkseni käynyt kaikissa maailman itsenäisissä valtioissa, joissakin niissä useampaankin kertaan, joten kokemuksia vujosien varrelta riittäisi varmasti jaettavaksi useammankin kirjan verran.

Saigonista Bagdadiin kertoo Virtasen toimittajantyöstä maailman sota- ja kriisialueilla, nykyään jo unohdetuista paikoista ja tapahtumista aina viime vuosien tapahtumiin saakka. Teos vie lukijan Virtasen mukana usealle matkalle Afganistaniin, Vietnamiin ja Lähi-itään. Kuwaitin, Kyproksen, Libanonin ja Bagdadin sotien jälkeen matka jatkuu Etelä- ja Keski-Amerikkaan, Etiopiaan ja lopulta Kiinan, Tiibetin ja Pohjois-Korean kautta Balkanin niemimaalle. Muistelmien dokumentoivaa luonnetta vahvistaa runsas valokuvien määrä, joita riittää joka sivulle elävöittämään tarinaa.

Kirjan parasta antia ovat Virtasen omakohtaiset kokemukset ja hänen haastattelemiensa henkilöiden kohtalot maailman eri kolkilta. Ei voi kuin ihmetellä Virtasen kykyä pysyä rauhallisena, vaikka hänen työnsä koostuu pääasiassa uskomattoman suurien tuhojen kuvaamisesta ja kertomisesta paikoissa, joista lähes kaikki muut pyrkivät pois. Moni toimittaja on menettänyt henkensä työnsä ääressä, ja Virtanen moralisoikin paikoin rivien välistä toimittajan työtä, jonka jotkut voivat kokea olevan ahdingossa olevien ihmisten hyväksikäyttämistä tai tirkistelyä. Jos jotakin tähän teokseen olisin toivonut lisää, niin Virtasen tuntemuksia siitä, miten hän on kokenut työn niin haastavissa olosuhteissa ja toisaalta hänen keinojaan nollata sodan kauhujen näkemisen aiheuttamat ahdistuksentunteet voidakseen jatkaa työssään. Muutoin teos on ainutlaatuinen dokumentti neljän vuosikymmenen merkittävistä, maailmanpoliittisista tapahtumista.

Tekniset tiedot:
Virtanen, Rauli: Saigonista Bagdadiin. Neljä vuosikymmentä ulkomaankirjeenvaihtajana
ISBN: 978-951-0-35441-4
WSOY 2009
Sidottu, 271 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...