maanantai 18. heinäkuuta 2011

Kirja-arvio: Tee teematka

Television uutislähetysten kautta olen oppinut tuntemaan Helena Petäistön tyylikkäänä, sanavalmiina ja älykkäänä toimittajana, ja olen lukenut joitakin vuosia sitten hänen teoksensa Aamiainen Cocon kanssa, jossa Petäistö jakaa kokemuksiaan eri maiden tutustumisen arvoisista ruokapaikoista ja hotelleista. Olin siis jollakin tavalla ennen kirjan aloittamista orientioitunut siihen, että Tee teematka jatkaa samalla asiantuntevalla linjalla, mutta tällä kertaa nimensä mukaisesti teen osalta. Petäistö kertoo kirjassa paitsi omista teekokemuksistaan, myös teen monimuotoisesta ja mielenkiintoisesta historiasta laajaa lähdekirjallisuutta hyödyntäen. Teematka vie lukijan Ranskan varsin hienostuneen teekulttuurin kautta Iso-Britannian oikeaoppisesti tarjottua iltapäiväteetä nauttimaan, Venäjälle samovaarien äärelle ja Yhdysvaltoihin pussiteen ja jääteen pariin. Välillä piipahdetaan Pohjois-Afrikassa nauttimassa lasillinen minttuteetä, josta matka jatkuu teen syntysijoille Kiinaan ja sieltä Intiaan ja Sri Lankaan. Tiibetin voitee on luku sinänsä ja Japanin teeseremonia hakee vertaistaan. Petäistö tarjoaa myös jonkin verran teen valmistusohjeita ja teen kanssa tarjottavan purtavan reseptejä maailman eri kolkilta.

Teellä on ollut yllättävä merkitys maailmanhistorian kannalta: esimerkiksi Intian joutuminen Iso-Britannian alaisuuteen johtuu Petäistön kertoman mukaan pitkälti siitä, että Kiinan vaikeutettua teen kuljetusta Iso-Britanniaan tämä päätti alkaa viljellä teetä Intiassa, jonka löyhempi politiikka salli teenviemisen ulkomaille. Vaikka kahvia pidetään tärkeänä juomana, on joissakin maissa teen kulutus henkeä kohti kahvia suurempaa. Lisäksi useissa maissa teen tarjoaminen vieraalle on olennainen osa vieraanvaraisuuden osoittamista. Tee teematka on teen ystävän todellinen tietoteos, jonka suuri plussa on sen henkilökohtainen ote ja Petäistön pettämätön tyyli.

Tekniset tiedot:
Petäistö, Helena: Tee teematka
ISBN: 978-951-31-4410-4
Tammi 2008
Nidottu, 307 s.
Kirjastoluokka: 68.27

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...