lauantai 30. heinäkuuta 2011

Kirja-arvio: Terveisiä perheestä

(Pahoittelen kansikuvan puuttumista.) Terveisiä perheestä-romaanin tapahtumat sijoittuvat Lontooseen. Chaplinien perheen keskiluokkaisessa elämässä kaikki on tiukasti järjestetty ja etukäteen suunniteltu. Päähenkilönä toimivan 11-vuotiaan Mollyn elämän täyttää valmistautuminen yksityiskoulujen pääsykokeisiin ja lukuisat kehittävät harrastukset. Suorastaan neuroottisen ylihuolehtivainen ja kilpailuhenkinen äiti Alice haluaa pedata tyttärelleen kaiken valmiiksi varmistaakseen tälle mahdollisimman hyvän tulevaisuuden. Kun alkaakin näyttää siltä, etteivät Mollyn lahjat riitä seudun parhaan tyttökoulun pääsykokeiden läpäisemiseen, äiti keksii loistotuuman: hän naamioituu 11-vuotiaaksi teiniksi ja menee kokeisiin tyttärensä sijaan. Vaikka koulupaikka sitten irtoaakin, kaikki ei mene aivan suunnitelmien mukaan. Kuvioihin astuu vuokrakasarmissa asuva Ruby, joka on myös läpäissyt pääsykokeen, mutta ei pääse aloittamaan opintoja varattomuuden vuoksi.

O'Farrell hallitsee selvästi satiirin kirjoittamisen taidon: Terveisiä perheestä on kutkuttavaa luettavaa ja samalla tulee päivitelleeksi, voiko Alicen kaltaisia äitejä todellisuudessa olla olemassa. Todennäköisesti kyllä, vaikka niin ei toivoisi. Iso-Britannia on jakautunut luokkiin selvemmin kuin Suomi, mikä näkyy esimerkiksi suurempana yksityiskoulujen määränä. Terveisiä perheestä kertoo osuvasti varakkaamman väestönosan halusta elää omassa kuplassaan, eräänlaisessa keinotodellisuudessa. Romaanin loppu on kaikeksi onneksi moraalisesti oikea, joskin melko ennalta-arvattava.

Tekniset tiedot:
O'Farrell, John: Terveisiä perheestä
Suomentaja: Markku Päkkilä
ISBN: 978-951-1-20620-0
Otava 2007
Sidottu, 317 s.
Kirjastoluokka: 1.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...