maanantai 11. heinäkuuta 2011

Kirja-arvio: Uudistava usko

Psykologian professori Markku Ojanen on pohtinut ateismin ja uskon olemusta kahdessa kirjassa, joista toinen on nyt arvioitavana oleva Uudistava usko. Ojanen tarkastelee teoksessaan sitä, kuinka ateistit ja uskovaiset perustelevat näkemyksiään esimerkiksi erilaisten tarpeiden tyydytyksen, väkivallan ja pahuuden sekä terveyden, hyvinvoinnin ja onnellisuuden suhteen. Ateistien mukaan maailma olisi parempi paikka ilman uskoa ja uskontoa, mutta onko todella näin? Ojasen tarkastelemat tutkimukset osoittavat uskovaisten elämän olevan tasapainoisempaa, keskimääräistä onnellisempaa ja elintapojen osalta terveellisempää. Usko auttaa tyydyttämään perustarpeita ja kokemaan elämän mielekkäänä. Teoksessa pohditaan myös altruismia vastakohtana itsekkyydelle sekä sitä, mitä seurauksia ateismin tai uskontojen leviämisellä on ollut globaalissa mittakaavassa.

Ojasen mukaan uskoa on tutkittu erityisesti kristinuskon näkökulmasta, joten siksi teoksessa uskonnoista on käsitelty laajimmin juuri kristinuskoa. Usko on kuitenkin yleismaailmallinen ilmiö ja suuri osa uskonnoista jakaa uskon samoihin perusasioihin, kuten hyväntekeväisyyteen ja pyhyyteen ja perusarvoihin, joten teos sopii luettavaksi myös muiden uskontokuntien edustajille. Useat tutkimustulokset johtavat kirjan pääsanomaan eli uskon puolustukseen: Ojasen mukaan monet nyky-yhteiskunnan ongelmista johtuvat ateismin leviämisestä ja uskon aktiivisen harjoittamisen vähenemisestä. Uudistava usko on mielestäni asiallinen teos, jossa uskoa ja uskontoa on tutkittu tieteellisestä näkökulmasta.

Tekniset tiedot:
Ojanen, Markku: Uudistava usko
ISBN: 978-951-888-584-2
Perussanoma Oy 2011
Nidottu, 267 s.
Kirjastoluokka: 21

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...