tiistai 5. heinäkuuta 2011

Ramadania odotellessa

Tänä vuonna Ramadan tulee minulle todelliseen tarpeeseen. Joka vuosi tuo pyhä kuukausi auttaa muistuttamaan kaikkia muslimeja (ja jos Jumala suo, myös muidenkin uskontokuntien edustajia) vähempiosaisista ja puutteenalaisista lähimmäisistämme ja toisaalta niistä moninaisista siunauksista, jotka Jumala (swt) on meille antanut. Ramadan on kuukausi, jolloin voimme lukea Koraanin läpi ajatuksen kanssa tietäen, että niin monet muslimisiskot ja -veljet ympäri maailmaa jakavat kanssamme tuon kokemuksen samaan aikaan. Pitkämielisyyttämme ja luonteemme lujuutta koetellaan paaston muodossa. Länsimaissa Ramadanin aikaan elämänmeno ei hiljene samalla tapaa kuin monissa muslimimaissa, joten ruoka- ja muutkin houkutukset ovat läsnä aina ja kaikkialla.
Lähde: http://www.masala.com/5972-the-art-aamp-iftar-2008
Ramadan toistuu vuodesta toiseen, mutta kuten sanottu, omalla kohdallani koen tämän vuoden pyhän kuukauden muodostuvan erilaiseksi kuin aikaisempina vuosina. Olen suunnitellut paastoavani ensimmäistä kertaa mahdollisimman ohjeiden mukaisesti. Vain Jumala (swt) tietää, tuleeko se onnistumaan, mutta ainakin olen tehnyt lupauksen itselleni yrittää parhaani mukaan. Ramadanin alkuun on aikaa lähes kuukausi, mutta jo nyt päiväsaikaan ruokaillessa on tullut mieleeni, että ensi kuussa tähän aikaan ei sitten sovikaan syödä tai juoda mitään. Se saa arvostamaan mahdollisuutta täyttää vatsansa silloin, kun on nälkä. Vielä kun löytäisi paikan, josta voi ostaa kunnollisen määrän tuoreita taateleita kohtuulliseen hintaan. Etukäteen valmistautumalla ei tarvitse sitten paaston aikaan lähteä turuille ja toreille niin paljon kuljeskelemaan, kun energia- ja jaksamistaso voi olla normaalia alhaisempi.

Ramadan tuntuu tulevan tarpeeseen myös sen vuoksi, että olen viime aikoina jotenkin hukkunut kaikkien arkisten asioiden tekemiseen. Blogini on täyttynyt enemmänkin kirjoista, jotka olen lukenut kuin esimerkiksi uskoa koskevista pohdinnoista. Ajatukset eivät ole oikein kulkeneet sellaista rataa, että olisin saanut mitään korkealentoista tai muutakaan kirjoituskelpoista paperille tai koneelle. Vaikka suomalainen yhteiskunta ei Ramadanin aikaan hiljenekään, odotan omalla kohdallani kuitenkin jonkinlaista rauhoittumista, jolloin jää ehkä enemmän aikaan ajatella uskon asioita. Toisaalta, kaikki ei ole itsestä kiinni. Täytyy pyrkiä parhaaseen mahdolliseen niissä puitteissa, jotka meille on annettu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...