torstai 11. elokuuta 2011

Kirja-arvio: Afrikan poikki

Kuusikymppinen Juha Vakkuri on matkustanut Afrikassa käytännössä koko aikuisikänsä. Hän on perustanut Villa Karon, Beninissä sijaitsevan suomalais-afrikkalaisen kulttuurikeskuksen, josta käsin esimerkiksi Vivi-Ann Sjögren on kirjoittanut teoksensa Kasvokkain - muistiinpanoja Beninistä. Vakkuri on niin ikään toiminut Afrikassa esimerkiksi YK:n palveluksessa ja käynyt vuosien mittaan lähes kaikissa Afrikan maissa.

Teoksessaan Afrikan poikki Vakkuri kertoo seitsemän viikkoa kestäneestä matkastaan Saharan laidalta toiselle: länsireunalta Dakarista Senegalin ja Malin kautta Nigeriin, Tsadiin, Sudaniin, Etiopiaan ja lopulta Punaisenmeren rannalle Djiboutiin. Vakkuri on halunnut käyttää matkallaan mahdollisimman kansanomaisia kulkuneuvoja - niinpä hän on taittanut matkan puskataksilla, linja-autolla ja mopolla. Yönsä hän viettää teltassaan, halvoissa hotelleissa, joskus linja-autossakin. Matkalla sattuu ja tapahtuu kaikenlaista; matkakirjan painopiste on pienten tapahtumien kuvailussa ja väliin on sisällytetty historiatietoa kunkin maan merkittävistä tapahtumista ja merkkihenkilöistä.

Teos antaa useista muista vastaavista kirjoista tutun kuvan afrikkalaisista yhteiskunnista, monimutkaisesta byrokratiasta ja sellaisesta elämänasenteesta jota ei muualta löydy. Samalla se tutustuttaa lukijan moniin nähtävyyksiin paikoissa, jotka ovat suurelle yleisölle tuntemattomia. Tämä matkakirja on mukavaa luettavaa siksi, että Vakkuri on kokenut Afrikan-kävijä eikä ole samalla tavalla vedätettävissä kuin ensikertalainen. Periksiantamattomuudellaan Vakkuri saa matkan onnellisesti päätökseen.

Tekniset tiedot:
Vakkuri, Juha: Afrikan poikki
ISBN: 978-952-01-0317-0
Like Kustannus 2009
Sidottu, 413 s.
Kirjastoluokka: 48.2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...