lauantai 27. elokuuta 2011

Kirja-arvio: En suostu vihaamaan. Palestiinalaislääkärinä Gazassa ja Israelissa

Izzeldin Abuelaish on harvinainen mies. Hän on varttunut ja kasvattanut kahdeksan lastaan yhdellä maailman tiheimmin asutuista ja köyhimmistä kolkista Gazassa ja kokenut omakohtaisesti, mitä Israelin ja palestiinalaisten välinen sota on aiheuttanut hänen kansalleen. Hän kasvoi köyhyydessä, mutta onnistui toteuttamaan unelmansa ja opiskelemaan lääkäriksi työhön, jossa hän saa matkustaa ympäri maailmaa monenlaisten mielenkiintoisten projektien parissa. Lääketieteestä muodostui Abuelaishin intohimon kohde ja hän on keskittynyt erityisesti naistentauteihin, lapsettomuustutkimukseen ja synnytyksiin.

Harvinaiseksi Abuelaishin tekee se, että menetyksistään ja haastavasta elämästään huolimatta hän jaksaa uskoa rauhan ja inhimillisyyden voittoon. Lääkärinä työskennellessään niin Israelissa kuin Gazassakin hän vain varmistuu siitä, että ihmiset ovat samanarvoisia alkuperästään riippumatta. Hänen uskonsa ihmisyyteen ei katoa edes silloin, kun hänen rakas vaimonsa kuolee yllättäen leukemiaan ja perheen kolme tytärtä saavat surmansa israelilaisten täsmäpommituksessa. Tämän jälkeen hän tosin päättää toteuttaa jo jonkin aikaa kyteneen suunnitelmansa ja vie loput lapsensa turvaan Kanadaan, jonne perhe asettuu asumaan.

En suostu vihaamaan - palestiinalaislääkärinä Gazassa ja Israelissa on koskettava elämäntarina, joka osoittaa sen, mihin vahva usko voi kantaa. Abuelaishilla olisi monta syytä tuntea vihaa ja katkeruutta, mutta hän on kääntänyt kielteisten tunteiden sijaan energiansa rakentavaan toimintaan ja saavuttanut siten arvostusta niin gazalaisten kuin israelilaistenkin keskuudessa. Hänen kaltaisiaan tarvitaan lisää, jotta pitkään umpisolmussa ollut tilanne Lähi-idässä saa vihdoin päätöksen.

Tekniset tiedot:
Abuelaish, Izzeldin: En suostu vihaamaan. Palestiinalaislääkärinä Gazassa ja Israelissa
Suomentaja: Leena Mäntylä
ISBN: 978-952-492-471-9
Minerva Kustannus 2011
Sidottu, 241 s.
Kirjastoluokka: 99.15

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...