maanantai 22. elokuuta 2011

Kirja-arvio: Guantánamon päiväkirja. Todistajana vankileirillä

Mahvish Rukhsana Khan on 27-vuotias afganistanilaisvanhempiensa tytär, Yhdysvalloissa kasvanut ja koulutuksensa saanut lakimiesopiskelija. Hän on kiinnostunut Guantánamon vankien kohtalosta ja saa mahdollisuuden alkaa ajaa erityisesti afganistanilaisvankien asiaa pahamaineisella vankileirillä. Guantánamon päiväkirja - todistajana vankileirillä kertoo muutamien vankien tarinan, joiden pohjalta selviää, että suurin osa vankileirille päätyneistä isistä, pojista ja veljistä on päätynyt leirille täysin ilman syytä, tekaistujen ja maksettujen ilmiantojen seurauksena. Vankileirillä heillä saattaa kuluakin vuosiakin ennen kuin minkäänlaista oikeudenkäyntiä järjestetään, joka sekin saattaa lopuksi osoittautua näennäiseksi ilman puolueetonta mahdollisuutta esimerkiksi todistajien osalta. Vuosia jatkuneen henkisen ja fyysisen kidutuksen jälkeen käytännössä kaikki vangit ovat lopussa, ja moni on koettanut päättää itse päivänsä.

Olin nähnyt tämän kirjan useita kertoja kirjaston esittelytelineessä, mutta en tohtinut lainata sitä aikaisemmin. Olen kuullut Guantánamosta niin kammottavia asioita, että en yksinkertaisesti kuvitellut pystyväni lukemaan tätä kirjaa tuntematta syvää vastenmielisyyttä Yhdysvaltain hallintoa kohtaan ja fyysistä pahoinvointia lukiessani vankien saamasta kohtelusta. On käsittämättömän vaikea kuvitella, kuinka niin julmia kidutus-, nöyryytys- ja halventamiskeinoja on edes keksitty, saati pantu täytäntöön. Vangeilta on voitu riistää mahdollisuus esimerkiksi peseytymiseen, nukkumiseen, postin vastaanottamiseen ja lähettämiseen ja uskonnon harjoittamiseen.

Tämän kirjan lukeminen tuntuu kuin tirkistelisi salaa toisten, kärsivien ihmisten elämään pystymättä itse tekemään mitään heidän hyväkseen. Toivon sydämeni pohjasta, että tämä kirja osaltaan auttaa kansalaisia ja päätöksentekijöitä vaikuttamaan siihen, että vankileiri saadaan suljettua ja mielettömät teot loppumaan. Khan on onnistunut omalla työllään vapauttamaan joitakin afganistanilaisvangeista, jotka ovat päässeet palaamaan perheensä luokse kotimaahansa. Silti monen vangin kohtalo on vielä epäselvä ja kidutus jatkuu.

Tekniset tiedot:
Khan, Mahvish Rukhsana: Guantánamon päiväkirja. Todistajana vankileirillä
Suomentaja: Taina Wallin
ISBN: 978-952-492-209-8
Minerva Kustannus 2008
Sidottu, 303 s.
Kirjastoluokka: 99.139

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...