torstai 25. elokuuta 2011

Kirja-arvio: Irti oravanpyörästä

Kaarina Davis on entinen sairaanhoitaja, joka päätti muuttaa täysin elämänsä suunnan. Rankka työ vaati veronsa: Davis oli lähellä loppuunpalamista, jota edes vuoden vuorotteluvapaan pitäminen ei onnistunut poistamaan. Hän eli ja kulutti kuin viimeistä päivää, mutta mikään materia tai shoppailun määrä ei tehnyt häntä aidosti tyytyväiseksi. Sosiaalisten paineiden alla hänellä oli kyllä kaikki päällisin puolin kunnossa, mutta silti jotain olennaista tuntui puuttuvan.

Uuden suunnan valitseminen ei ollut helppoa, kunnes eräänä päivänä Davisille tuli mahdollisuus lunastaa suvun mummonmökki itselleen. Tuolla mökillä hän oli aina tuntenut olonsa rauhalliseksi, siellä hänen sielunsa oli levännyt ja maailma tuntunut asettuvan oikeisiin uomiinsa. Hän oli voinut harjoitella maalla asumista jo omakotitalossa, jossa hän oli asunut yhdessä entisen miehensä kanssa. Hyppy pieneen mökkiin täysin luonnon rauhaan vaatii kaupunkilaiselta paljon opettelua, mutta Davis tunsi olevansa valmis ottamaan haasteen vastaan. Sittemmin hän ihmettelee, miksei tajunnut muuttaa elämäntapojaan jo aikaisemmin. Nykyisin hän elää lähes omavararaisesti kasvattaen, keräillen ja vanhaa korjaten.

Irti oravanpyörästä kertoo haaveen toteuttamisesta: uskalluksesta jättää turvallinen, mutta kaiken nielevä palkkatyö sairaanhoitajana ja kouluttautua uuteen ammattiin; irrottautumisesta niistä sosiaalisista normeista, joiden mukaan meidän oletetaan elävän ja kuluttavan ekologisesti kestämättömällä ja henkisesti tuhoisalla tavalla; oman tien löytämisestä ja uskalluksesta olla oma itsensä. Oman esimerkkinsä avulla Davis antaa vinkkejä ja monia käytännön ohjeita omanlaisen ja aidosti tyydyttävän elämäntavan löytämiseen. Luin tämän kirjan suorastaan ahmimalla, niin rohkaiseva ja toimintaan kannustava se oli. Muutos kestävämpään ja tyydyttävämpään elämään on mahdollinen, myös pienemmässä mittakaavassa. Tämä on yksi niistä suhteellisen harvoista kirjoista, jotka haluaisin ostaa omaan kirjahyllyyn luettavaksi myöhemmin uudelleen. Käytännön ohjeiden vuoksi se on mainio apu myös esimerkiksi palstaviljelyä harkitsevalle.

Tekniset tiedot:
Davis, Kaarina: Irti oravanpyörästä
ISBN: 978-952-240-034-5
Nemo Kustannus 2010
Sidottu, 288 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...