perjantai 5. elokuuta 2011

Kirja-arvio: Mistä puhun kun puhun juoksemisesta

Haruki Murakami on juossut vuodesta 1982 lähtien. Hän myi silloin menestyksekkään baarinsa ja toteutti unelmansa kokopäiväiseksi kirjailijaksi ryhtymisestä. Paikallaan istuminen johti painon nousuun ja kunnon huononemiseen, joten Murakami etsi sen rinnalle itselleen mieluisan liikuntaharrastuksen. Vähistä vaihtoehdoista juokseminen nousi hänen ylivoimaiseksi suosikikseen, ja jo vuoden kuluttua harrastuksensa aloittamisesta Murakami juoksi ensimmäisen maratoninsa, joita on kertynyt siitä lähtien keskimäärin yksi vuodessa. Murakamille juokseminen on alkanut siitä lähtien merkitä paljon enemmän kuin vain tapaa ylläpitää kuntoa. Siitä on muodostunut yksi elämän tarkoituksista.

Mistä puhun kun puhun juoksemisesta kertoo konkreettisesti Murakamin juoksuharjoituksista: siitä kuinka tunnin päivittäinen juoksulenkki on hänen elämänsä suola; siitä kuinka aina ei huvittaisi jatkaa juoksua, mutta jokin saa hänet aina liikkeelle; ja siitä kuinka tärkeintä on itselle asetettujen tavoitteiden saavuttaminen. Murakami ei nimittäin missään vaiheessa ole erityisen kiinnostunut voittamaan muita kuin itsensä, minkä voi tulkita olevan hänen ohjenuoransa niin juoksemisen kuin elämänkin suhteen. Sopiva ohjenuora muuten meille muillekin, jos minulta kysytään. Kirjaa voi pitää muistelmateoksensa vuosista 2005-2006, jolloin Murakami valmistautuu New York Cityn maratoniin. Samalla se paljastaa rivien välistä tärkeitä elämäntaito-ohjeita, jotka voivat toimia inspiraationlähteenä kaikille muillekin kuin juoksemista harrastaville. Tämä kirja on yksinkertaisesti mainio, samanaikaisesti humoristinen ja filosofinen pohdinta elämästä.

Tekniset tiedot:
Murakami, Haruki: Mistä puhun kun puhun juoksemisesta
Suomentaja: Jyrki Kiiskinen
ISBN: 978-951-31-6035-7
Tammi 2011
Sidottu, 175 s.
Kirjastoluokka: 86.95

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...