keskiviikko 17. elokuuta 2011

Kirja-arvio: Raising My Voice. The Extraordinary Story of the Afghan Woman Who Dares to Speak Out


Malalai Joyaa on luonnehdittu yhdeksi Afganistanin merkittävimmistä ja rohkeimmista naisista. Hän oli vasta muutaman päivän ikäinen Neuvostoliiton miehittäessä hänen kotimaansa vuonna 1978. Joyan nuoruus kului pakolaisleirillä Iranissa ja Pakistanissa; sikäläisittäin edistynyt isä halusi valita perheen olinpaikan sen mukaan, missä tyttärilläkin olisi mahdollisuus koulutukseen. Nuorella iällä Joyasta itsestäänkin tuli opettaja pakolaisleirien naisille. Maanalainen toiminta Afganistanin naisten hyväksi oli vaarallista, mutta Joyan sisäinen vakaumus ei antanut muuta vaihtoehtoa kuin tehdä kaikkensa heidän ja oman tilanteensa parantamiseksi. Pian Joya oli mukana myös perustamassa orpokotia ja klinikkaa sodan uhreille, ja hänet tunnettiin laajalti naisten asemaa ajavien kansalaisjärjestöjen keskuudessa.

Joya oli vasta 27-vuotias tultuaan valituksi Afganistanin parlamenttiin, jota ennen hän oli jo toiminut Loya Jirgan jäsenenä. Loya Jirgan oli tarkoitus vakauttaa Afganistan talibanien hallinnon kukistumisen jälkeen, mutta Joya huomasi pian saman kuin minkä hän tulisi kohtaamaan ollessaan parlamentin jäsen: suurin osa jäsenistä oli sotaherroja tai muuten korruptoituneita henkilöitä, jotka ajoivat vain omaa ja läheistensä etua. Todellisia parannuksia oli tällä keinoin lähes mahdotonta saada aikaan. Joyan nousu hallitsevaa järjestelmää vastaan koettiin niin uhkaavaksi, että hän ja hänen kannattajansa ovat joutuneet lukuisia kertoja tappouhkauksien kohteiksi. Saatuaan kutsuja kansainvälisiin konferensseihin hänellä on kuitenkin ollut mahdollisuus saada äänensä kuuluviin maansa rajojen ulkopuolella ja siten valottaa Afganistanin todellista tilannetta niin päättäjille kuin tavallisille kansalaisillekin.

Raising My Voice - The Extraordinary Story of the Afghan Woman Who Dears To Speaks Out kertoo uskomattoman vahvan naisen tarinan hänen taistellessaan vakaumuksensa puolesta. Niin monet ovat hänen kanssaan samaa mieltä ja kannattavat häntä totuuden julkituomisen vuoksi, että hänen työllään täytyy olla merkitystä. Ainakin se antaa toivoa siitä, että muutos parempaan on mahdollinen, mikäli Afganistanin sisäiset mutta myös kansainväliset tahot haluavat avata korvansa kuulemaan totuus. Tämä kirja on ehdottomasti lukemisen arvoinen jo sen vuoksi, että se valottaa kaunistelematta Afganistanin lähihistoriaa sen itse kokeneen kertomana.

Tekniset tiedot:
Joya, Malalai: Raising My Voice. The Extraordinary Story of the Afghan Woman Who Dares to Speak Out
ISBN: 978-1846-041-50-1
Rider Books 2010
Nidottu, 278 s.
Kirjastoluokka: 99.13

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...