tiistai 30. elokuuta 2011

Kirja-arvio: Rengasrikkoja Saharassa. Polkupyörällä Pakilasta Pohjois-Afrikkaan

Rengasrikkoja Saharassa - Pakilasta Pohjois-Afrikkaan on toinen lukemani Matti Rämön pyöräilymatkakirja. Polkupyörällä Intiassa - lehmiä, jumalia ja maantiepölyä innosti minut lukemaan tämän aikaisemmin ilmestyneen teoksen, jossa Rämö kertoo ensimmäisestä pitkästä polkaisustaan sen jälkeen, kun hän päätti aloittaa kuntonsa kohottamisen. Neljän kuukauden aikana Rämö polkee Pakilasta Itä-Euroopan ja Italian kautta Tunisiaan ja Keski-Euuropan halki takaisin kotikulmille Suomeen. Lähes kymmenen tuhannen kilometrin pituiseen matkaan mahtuu monta rengasrikkoa ja huoltotaukoa, puskatelttailua ja vaihtelevan tasoista hotellia, niin läkähdyttävää hellettä kuin sadettakin, mutta myös unohtumattoman upeita maisemia ja kohtaamisia paikallisten asukkaiden kanssa.

Vieraanvaraisuus ja ystävällisyys yllättävät - pyörän päälle kasattu kuorma, Rämön vaatimaton omaisuus, säästyy ryöstöltä ja ilkivallalta ja hän saa apua myös pyörän huoltoon. Yksin taitetun pitkän taipaleen aikana Rämöllä on aikaa miettiä maailman menoa ja elämän tarkoitusta samalla, kun hän antaa raportteja matkansa kulusta työnantajalleen YLE:lle julkaisua varten. Kirja on koottu aikaisemmin arvioimani teoksen tapaan päiväkirjamuotoon, jossa on kunkin päivän kohdalle merkitty myös ajettu kilometrimäärä ja paikkakunnat sekä päivän mittaan kulutetut eurot.

Pyöräily on ekologista liikkumista parhaimmillaan. Rämö osoittaa, että kohtuullisen pienelläkin budjetilla on mahdollista tehdä kuukausien pituinen matka ja tavoittaa kohteita, jotka suurin osa pakettimatkaajista jättää kokematta. Rengasrikkoja Saharasta antaa runsaasti käytännön vinkkejä pitempää pyörämatkaa harkitsevalle, mutta toimii myös mielenkiintoisena ruohonjuuritason kuvauksena Euroopan maista ja Tunisiasta.

Tekniset tiedot:
Rämö, Matti: Rengasrikkoja Saharassa. Polkupyörällä Pakilasta Pohjois-Afrikkaan
ISBN: 978-952-492-235-7
Minerva Kustannus 2009
Sidottu, 330 s.
Kirjastoluokka: 40.8

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...