torstai 4. elokuuta 2011

Kirja-arvio: Verkottunut ihmiskunta. Yleiskatsaus maailmanhistoriaan

McNeill nuoremmalla ja vanhemmalla oli kunnianhimoinen tavoite: seurata Albert Einsteinin esimerkkiä ja puristaa muutamaan sataan sivuun maailmanhistorian keskeisimmät merkkipaalut yleistajuisesti esitettynä. Siinä missä Einstein kokosi 198 sivuun ajan historian, McNeilllit kuvaavat ihmiskunnan historian 12 000 vuoden takaa nykypäivään verkottumisen näkökulmasta noin 500 sivulla.

Verkottunut ihmiskunta - yleiskatsaus maailmanhistoriaan jakautuu yhdeksään lukuun, joista ensimmäiset käsittävät varsin pitkiä ajanjaksoja. Ihmiskunta oli pitkään vain löyhästi yhteydessä toisiinsa, ja eri mantereilla kehityskulut saivat erilaisia suuntia. Niinpä alussa teos keskittyykin kuvaamaan eri maapallon osia omissa alaluvuissaan, kun taas lähempänä nykypäivää tarkastelu siirtyy enemmän eri aihealueisiin maantieteellisen jaottelun sijaan. Teoksessa käsitellään ihmiskunnan kehitystä aina metsästäjä-keräilijävaiheesta korkeakulttuureihin, kaupunkien kehittymiseen ja lopulta yhteen suureen, globaaliin verkostoon saakka unohtamatta esimerkiksi teollistumista, uskontojen vaikutusta, orjuutta ja kolonialismia.

Mielestäni McNeillit ovat onnistuneet varsin hyvin tavoitteessaan käsitellä ihmiskunnan historiaa mahdollisimman ei-länsikeskeisesti. Vaikka länsimaat ovatkin aikojen saatossa nousseet taloudellisesti merkittävään asemaan, McNeillit osoittavat että muillakin maailman osilla on ollut merkittävä vaikutus maailman muotoutumiseen sellaiseksi kuin sen nykyään tunnemme. Jotkin tapahtumat, kuten orjakauppa ja siirtomaat, ovat vaikuttaneet historiaan odottamattomilla tavoilla, ja toisaalta varhaisten verkostojen muodostuminen yhtäällä on kutistanut niitä toisaalla. Teos ei tarjoa juurikaan uutta tietoa suurista historiallisista kehityskuluista, mutta jo olemassa olevaa tietoa on tarkasteltu uudesta, varsin mielenkiintoisesta näkökulmasta.

Tekniset tiedot:
McNeill, J.R. ja William H. McNeill: Verkottunut ihmiskunta. Yleiskatsaus maailmanhistoriaan
Suomentaja: Natasha Vilokkinen
ISBN: 951-768-185-2
Vastapaino 2011
Nidottu, 512 s.
Kirjastoluokka: 91

2 kommenttia:

  1. kunpa tän osais kaikki ulkoa niin pääsis valtsikkaan :p

    VastaaPoista
  2. Ohhoh, huomasin vasta kommentoituasi että tämä on tosiaan pääsykoekirjana :O.

    VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...