keskiviikko 31. elokuuta 2011

Kirja-arvio: Ylitse taivaan ja maan

Ylitse taivaan ja maan kertoo parikymppisen kanadalaisen nuoren naisen päätöksestä lähteä opettajaksi kanadalaisjärjestön kautta Bhutaniin, yhteen Himalajan suljetuimmista valtioista. Jamie on elänyt aikaisemmin hyvin suojattua elämää, hän ei ollut juuri matkaillut ja tulevaisuus vaikutti pitkälle etukäteen suunnitellulta yhdessä kihlatun kanssa. Repäisy maailman toiselle laidalle kahden vuoden pestiä varten merkitsee siis melkoista elämänmuutosta.

Jamie saa ensimmäisen asemapaikkansa syrjäisestä kylästä toisen luokan opettajana, jossa alkeellisissa elinoloissa sähkön ja veden sijasta asunnossa juoksevat rotat ja kovakuoriaiset. Alku tuntuu vaikealta kulttuurishokin painaessa päälle, mutta jonkin ajan kuluttua saatuaan siirron vauraammalle alueelle collegen opettajaksi Jamie jo ihmettelee, kuinka ihmisillä on käytössään muutakin kuin välttämättömyystarvikkeita. Hän kavahtaa Kanadan tavaran-, väen-, ruuhkan paljoutta ja ainaista kiirettä käydessään vihdoin kotimaassaan lomalla kahden vuoden jälkeen. Bhutanin kauneus, ihmisten välittömyys ja ykisnkertainen elämäntapa tekevät häneen niin syvän vaikutuksen, että hän palaa jatkamaan opettajantyötään vielä ylimääräiseksi vuodeksi ja toivoo, ettei hänen tarvitsisi palata ollenkaan Kanadaan. Bhutan on vienyt hänen sydämensä ja hän tapaa collegessa nuoren miehen, jonka kanssa hän lopulta saa lapsen ja menee naimisiin.

Sanalla sanoen Ylitse taivaan ja maan on kaunis kirja ja yksi suosikeistani. Se kertoo, miltä länsimaisesta ihmisestä tuntuu asettua asumaan täysin erilaisiin oloihin, jossa mikään ei ole etukäteen tuttua. Alun opettelun ja totuttelun jälkeen uusi maa lumoaa ja romantisoituu mielessä, kunnes sen pystyy näkemään realistisemmin. Bhutanissa oleskelunsa aikana Jamie tutustuu buddhalaisuuteen, johon hän myös kääntyy itse. Muutama vuosi muuttaa Jamieta niin paljon, ettei paluuta entiseen enää ole. Kirjassa on mukana huumoria, mutta myös tummia sävyjä, kun kaikki ei sujukaan niin kuin pitäisi.

Tekniset tiedot:
Zeppa, Jamie: Ylitse taivaan ja maan
Suomentaja: Sari Karhulahti
ISBN: 951-31-1734-0
Tammi 2000
Sidottu, 395 s.
Kirjastoluokka: 48.13

1 kommentti:

  1. Lainasin juuri tämän kirjan tämän arvion perusteella, eli blogistasi todellakin on hyötyä meille lukijoillekin. Saa nähdä, mitä pidän. :)

    VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...