maanantai 15. elokuuta 2011

Mitä on Ramadan ilman paastoa?

Ramadan on tullut puoliväliin. Päivät ovat kuluneet vauhdilla, sillä viime viikkoina on riittänyt tekemistä. Syksyn tullen monessa perheessä aloitetaan uusi harrastus, palataan töihin ja päiväkotiin tai kouluun. Arki aikatauluttuu hieman uudelleen. Myös meidän perheessämme henkinen ja fyysinen valmistautuminen töihin paluuseen ja lapsen päiväkotiin menoon on aloitettu jo jokin aika sitten. Se on tarkoittanut esimerkiksi vaatekaapin päivittämistä, uusia pattereita rannekelloihin (kelloja ei ole tullut lomalla käytettyä) sun muita pienimuotoisia hankintoja. Tämä kaikki samanaikaisesti Ramadanin vieton lomassa.

Olen lukenut jonkin verran seuraamiani blogeja ja joitakin muita islamilaisia sivustoja ja niissä Ramadanin anti painottuu aika vahvasti ruokapuolelle. Ymmärrettävää sikäli, että paasto on keskeinen osa Ramadanin viettoa (tunnetaanhan Ramadan myös paastokuukauden nimellä) ja monella pyörii mielessä, millä täyttää vatsansa pitkän päivän päätteeksi. Tekisi mieli jotain erityistä, tavallisuudesta poikkeavaa korostamaan tämän kuukauden poikkeuksellisuutta. Toisaalta monet haluavat seurata mahdollisimman pitkälle Profeetan (rauha ja Jumalan siunaukset hänelle) esimerkkiä ja siksikin ruokaohjeet voivat tulla tarpeeseen.

Kuten olen muutamassa aikaisemmassa kirjoituksessani ja kommentissa maininnut, olen päätynyt olemaan paastoamatta sairauteni vuoksi. Se on ollut käytännössä pakon sanelema ratkaisu. Mikä on silloin Ramadanin anti muslimille? Kuinka me paastoamattomat muslimit voimme vahvistaa sisäistä uskoamme ja yhteisöllisyydentunnetta? Olen kieltämättä tuntenut jääväni paitsi jostakin hyvin olennaisesta asiasta. En ole ollut mukana jakamassa sitä tunnetta, kun on tiennyt täyttäneensä yhden islamin peruspilareiden mukaisista velvollisuuksista.

Lähde: http://www.imageshack.us/
Olen yrittänyt löytää joiltakin sivustoilta ohjeita ja inspiraatiota, jonka kautta pääsisin paremmin Ramadan-tunnelmaan. Koraani on kulunut käsissäni päivittäin ja joka kerran sen uudelleen aloittaessani ihmettelen mielessäni samaa asiaa: "miksi en tule lukeneeksi sitä useammin?". Joka kerran opin jotakin uutta jo aikaisemmin luetuista asioista ja tuntuu kuin ymmärtämykseni olisi jotenkin syventynyt. Koraani tekee ehdottomasti Ramadanin, onhan se alunperin ilmestynyt juuri tämän kuukauden aikana. Toisaalta esimerkiksi todella hienot kuvat moskeijoista, maisemista ja Koraanista Ramadan-tervehdyksineen auttavat nostamaan oikeanlaista tunnelmaa ja yhteisöllisyyden tunnetta. Vai mitä sanotte esimerkiksi oheisesta kuvasta? Katselen toisinaan kuvahaun kautta vastaavanlaisia kuvia ja mielestäni ne ovat inspiroivia. Tunnen saavani niistä voimaa.

Jos olisin sitä sorttia, joka käy säännöllisesti paikallisessa moskeijassa, saisin Ramadanista mitä luultavimmin enemmän irti. Suomessa tämä(kin) kuukausi tuntuu kovin arkiselta, suurin osa kansalaisista ei ole jakamassa samaa kokemusta. Samaan aikaan koulun/töiden/päiväkodin/harrastusten alkuun osuessaan tuntuu, että moni muu aktiviteetti jyrää sen helposti alleen, ellei tietoisesti pidä kuukauden merkitystä mielessään. Ehkäpä Eidiä varten voisi keksiä jotakin poikkeavaa, jotta toinen islamin vuotuisista juhlista saisi arvoisensa vastaanoton.

1 kommentti:

  1. Olet oikeassa,etta jotain puuttuu,kun ei paastoa.Mina olin jo viime vuonna paastoamatta.Sita ennen takana oli 15 vuotta Ramadania paaston myöta.
    Taalla Turkissa tunnelmaa lisaa paivittaiset paastonajan ohjelmat rukouksineen televisiosta.Rukouskutsut moskeijasta ja kaikki ymparilla kertoo menossa olevasta Ramadanista.Naita ei siella Suomessa ole ymparilla.Koraania luen myös.Ja muutenkin enemman hijaiseloa on tama kuukausi.Mutta paivan paaston tuomaa tunnelmaa ei voi sanoin kuvat.Se on jotain hyvin erityista.
    Mutta meita on paljon,jotka terveyden takia emme voi paastota.
    Alkamme soimatkom paastoamatoomuudesta itseamme.Meilla on tama Ramadan,ja sen tuoma hyva mieli,joten nauttikaamme siita,siskoseni.

    VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...