sunnuntai 18. syyskuuta 2011

Kirja-arvio: Identiteetti ja väkivalta

Amartya Sen, intialaissyntyinen Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa asunut taloustieteen nobelisti, ruotii teoksessaan Identiteetti ja väkivalta nykymaailman selkkauksia identiteetin moninaisista ulottuvuuksista käsin. Teos osoittaa, kuinka yksisilmäisesti ihmisiä on luokiteltu tiettyihin identiteetteihin kuuluviksi vain heidän uskontonsa tai kulttuurinsa perusteella. Senin teoksen perussanoma on, että meillä kaikilla on samanaikaisesti useita eri identiteettejä, joiden merkitys vaihtelee asiayhteydestä riippuen.

Teoksessa identiteetin ulottuvuuksia on käsitelty viime vuosien konfliktien, kuten terroristi-iskujen, kautta. Suuren huomion saa myös Samuel Huntingtonin surullisenkuuluisa väite "sivilisaatioiden yhteentörmäyksestä", joka saa Seniltä yksityiskohtaista kritiikkiä. Ylipäätään sivilisaation käsite sekä Lännen merkitys maailmanhistoriassa tulee teoksessa uudelleen arvioitavaksi. Useat länsimaisina ilmiöinä pidetyt asiat kun ovatkin peräisin länsimaiden ulkopuolelta. Teoksen loppupuolella pohditaan myös globalisaatioon ja monikulttuurisuuteen liittyviä kysymyksiä.

Identiteetti ja väkivalta vastaa vastaanpanemattoman terävillä argumenteilla viime vuosien yleisiin keskusteluihin, joissa ihmisryhmiä on kutistettu ahtailla määrittelyillä tiettyihin identiteetteihin (ja vain niihin) kuuluviksi. Löysin tästä teoksesta monia ajatuksia, jotka jaan mutta joita en ollut itse osannut pukea sanoiksi. Tämä on monikulttuurisuuskysymyksistä kiinnostuneelle varmasti puhuttelevaa luettavaa.

Tekniset tiedot:
Sen, Amartya: Identiteetti ja väkivalta
Suomentaja: Jussi Korhonen
ISBN: 978-952-5734-03-4
Basam Books 2009
Nidottu, 240 s.
Kirjastoluokka: 32.2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...