sunnuntai 11. syyskuuta 2011

Kirja-arvio: Kuinka Koraania luetaan

Mona Siddiqui on laatinut tiiviin Kuinka Koraania luetaan -oppaan kaikille, jotka ovat kiinnostuneet muslimien pyhästä kirjasta Koraanista. Teoksessaan Siddiqui, brittiläinen islamin tutkimuksen professori ja itsekin muslimi, käsittelee niitä tapoja, joilla Koraani on aikojen saatossa ymmärretty niin oppineissa piireissä kuin kansan keskuudessa. Hän jakaa tutkimuksensa eri teemoihin, kuten Jumalan ykseyteen, profetiaan, ihmisen luomiseen, rituaaleihin sekä Koraanin suhteesta siveyteen, muiden kirjauskontojen edustajiin, lakiin (erityisesti shariaan) ja Koraanin tieteelliseen tutkimukseen.

Siddiquin kirjan ansioksi voi lukea sen, että käyttämiensä esimerkkien kautta hän antaa mahdollisuuden nähdä islam myönteisemmässä valossa ja auttaa ymmärtämään paremmin muslimien maailmankuvaa. Islam elää vahvasti mukana arjessa ja tämän oppaan kautta ei-muslimien on kenties helpompi käsittää esimerkiksi erilaisten rituaalien merkitys muslimien elämässä. Mukana on myös päivän polttavia aiheita, kuten hijabin käyttö (ja käyttökielto) länsimaissa sekä muslimien suhtautuminen terrorismiin.

Pienikokoinen kirja on helppo kantaa vaikka mukana ja kansantajuisuutensa vuoksi se sopii mainiosti lukijoille, joilla ei ole aikaisempaa syvällistä tietämystä islamista tai Koraanista. Itselleni kirja tarjosi valitettavan vähän uutta tietoa, mutta osoitti kylläkin jälleen sen, kuinka monitahoinen kirja Koraani on. Toivon erityisesti islamiin kielteisesti ja varauksella suhtautuvien tarttuvan tähän kirjaan ja huomaavan, etteivät esimerkiksi musliminaiset ole niin alistettuja kuin yleisesti länsimaisittain halutaan ajatella.

Tekniset tiedot:
Siddiqui, Mona: Kuinka Koraania luetaan
Suomentaja: Petri Stenman
ISBN: 978-952-471-984-1
Like Kustannus 2007
Nidottu, 159 s.
Kirjastoluokka: 29.7

3 kommenttia:

 1. Hei Nadia! Tosi hieno blogi! Olen lukenut muutaman arvioimistasi kirjoista, itse asiassa suomessa taitaa olla aika paljon laadukasta lukemista nimenomaan muslimeille :o Asun saksassa ja kirjallisuus keskittyy ennemmin islamista kiinnostuneiden tarpeiden tyydyttämiseen :/ On toki kaikennäköisiä tafsir ja fiqh ja fada-il-eamal:eja :)
  Joka tapauksessa ihana lukea suomeksi muslimi-näkökulmasta!!! Aloitin blogin kirjoittamisen saksaksi, mutta ei sitä tiedä vaikka silloin tällöin postittaisin vaikkapa englanniksi tai suomeksi :)
  Tsemppiä ja jatka samaan malliin!
  Terveisiä Kölnistä

  VastaaPoista
 2. Rauhaa Eveliina,

  mukava lukea, että olet pitänyt blogistani. Meitä suomalaismuslimibloggaajia on jonkin verran.

  Mitä kirjallisuuteen tulee, olen hyvin pitkälti julkisten kirjastojen tarjonnan varassa ja toki toivoisin niihin vähän laajempaa tarjontaa islamista ja muslimeista. Jotakin on tarjolla, mutta enemmänkin voisi olla. Jospa joskus pääsen lainaamaan vaikkapa yliopiston kirjastosta jotakin vähän spesifimpää :).

  Olen muuten jo vieraillut blogissasi ja se vaikutti mielenkiintoiselta. Harmi, etten osaa saksaa, niin en päässyt lukemaan tekstejäsi. Joka tapauksessa kaikkea hyvää sinulle, sisko!

  VastaaPoista
 3. Tuo ylläoleva anonyymi olen siis minä Nadia, jostakin syystä en päässyt useammankaan yrityksen jälkeen vastaamaan omalla nimelläni.

  VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...