sunnuntai 25. syyskuuta 2011

Kirja-arvio: Maailman tila 2011. Kuinka maailma ruokitaan

Worldwatch-instituutin vuosittain julkaisema raportti maailman tilasta keskittyy tänä vuonna ruoantuotantoon ja ruokakriisin ratkaisukeinoihin. Maailman miljoonien nälkäänäkevien ongelman ratkaisemiseksi on usein ehdotettu ruoantuotannon lisäämistä ja jo olemassa olevan tuotantoalan käytön tehostamista, mutta nyt arvioitavana oleva teos kiinnittääkin huomiota aivan muunlaisiin asioihin: luonnonmukaisempaan maatalouteen, maaperän köyhtymisen aihettamiin ongelmiin sekä lähiruokaan ja paikallisten lajikkeiden ja eläinrotujen kohtaamiin uhkiin. Teoksessa esitetään monia jo pienimuotoisessa käytössä olevia keksintöjä, jotka auttavat paikallisesti viljelyssä sekä ruoan ja viljan säilyttämisessä. Raportti kiinnittää nimittäin erityistä huomiota siihen, että usein ongelmana ei olekaan se, etteikö esimerkiksi viljaa ja vihanneksia tuotettaisi tarpeeksi: niiden säilytystavat vain voivat olla sellaisia, että huomattava osa sadosta pilaantuu varastoissa. Hävikki on siis melkoinen, ja keinot sadon säilyvyyden varmistamiseksi auttaisivat merkittävästi ruokakriisin ratkaisemisessa. Kirjassa käydään läpi myös muita tärkeitä teemoja, kuten naisviljelijöiden tietotaidon hyödyntämistä ja vauraiden maiden kiinnostusta vuokrata viljelymaata Afrikan maista omaa käyttöä varten.

Suuri osa kirjasta on ennestään tuttua tietoa; mielenkiintoa lisää lukuisten paikallisten esimerkkien esittely. Lisäksi minulle tuli ainakin uutena tietona se, että esimerkiksi Saudi-Arabia ja Etelä-Korea ovat tehneet sopimuksia joidenkin Afrikan maiden kanssa merkittävien maa-alojen vuokraamisesta niin, että niistä saatava sato kulkeutuu vauraiden maiden asukkaiden suihin. Teos keskittyy käytännössä kokonaan Afrikkaan, mikä tuli minulle myös jonkinlaisena yllätyksenä. Kokonaisuudessaan teos on kunnianhimoinen esitys maailman ruoantuotannon tilasta. Se sopii yksityiskohtaisuudestaan huolimatta myös aihepiiriin aikaisemmin perehtymättömän luettavaksi ja antaa uutta ajattelemisen aihetta meitä kaikkia koskettavasta aiheesta.

Tekniset tiedot:
Worldwatch-intituutti: Maailman tila 2011. Kuinka maailma ruokitaan
Suomentajat: Eeva-Liisa Hallanaro ja Kati Pitkänen
ISBN:978-952-495-203-3
Gaudeamus 2011
Nidottu, 271 s.
Kirjastoluokka: 50.1053

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...