perjantai 9. syyskuuta 2011

Kirja-arvio: Neljän dollarin päivä. Ekomatka Aasiaan ja Australiaan

Marketta Horn päättää viettää vuorotteluvapaansa matkaillen mahdollisimman ekologisesti Itä-Euroopan kautta Aasian poikki aina Australiaan ja takaisin. Horn on kokeilevan ekologisen yhteisön, Suomineidon, perustaja ja vakaumukseltaan buddhalainen. Hän matkustaa 14 kuukauden aikana 34 eri maassa ja käyttää matkakassana 3 700 dollaria. Kulkuvälineinä toimivat pääasiassa bussit ja junat, toisinaan myös polkupyörä ja kimppakuljetus autolla. Yönsä hän viettää milloin hosteilleissa, luostareissa, kulkuvälineissä tai paikallisissa kodeissa, milloin paljaan taivaan alla. Horn viettää matkastaan puoli vuotta Intiassa erityyppisissä joogakeskuksissa; matkan loppupuolella hän keskittyy suuntaamaan kulkunsa ekologisiin yhteisöihin, joissa saa majoituksen muutaman tunnin päivittäistä työpanosta vastaan.

Neljän dollarin päivä - ekomatka Aasiaan ja Australiaan kertoo päiväkirjamuodossa matkasta maailman toiselle puolelle ja takaisin. Se paljastaa karulla tavalla, kuinka nykyään kaikkien oletetaan matkustavan lentämällä - joihinkin maihin on vaikeaa saada esimerkiksi viisumi, ellei sen hakijalla ole osoittaa lentolippua matkansa todentamiseksi. Kirja on reppureissaajan opas parhaimmillaan ja hitaan matkustamisen ylistyspuhe. Se havahduttaa huomaamaan kulutuskulttuurin leviämisen kääntöpuolen: useissa kehittyvissä maissa erityisesti muovijätteen keräyksen puute on saanut kaupungit ja maaseudunkin lähes peittymään muoviin.

Kirja on yksityiskohtaisesti kirjoitettu ja matkakirjoista pitävälle mukava lukuelämys, joka ei lopu kesken. Itseäni jäi vaivaamaan Hornin tietynlainen asenne musliminaisia kohtaan, jota hän ei peittele: "En jää Malesiaan, koska teidän huivinne kauhistuttavat. Olen niin pahoillani teidän naisten puolesta" ja "Naiset eivät saaneet esiintyä edes mainoksissa ilman muslimihuivejaan. Olin iloinen, että laukussani oli suora lippu Singaporeen."(Molemmat lainaukset s. 335.) Muutoin niin avoimin mielin matkustava Horn on tältä osin mielestäni ahdasmielinen. Kokonaisuudessaan kirja on kuitenkin keskitasoa.

Tekniset tiedot:
Horn, Marketta: Neljän dollarin päivä. Ekomatka Aasiaan ja Australiaan
ISBN: 978-952-01-0198-5
Like Kustannus 2008
Sidottu, 462 s.
Kirjastoluokka: 40.8

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...