perjantai 16. syyskuuta 2011

Kirja-arvio: Pientä elämää etsimässä

Tutustuin kirjan Pientä elämää etsimässä  teemoihin alunperin samannimisen blogin kautta. Olen ollut monen muun ihmisen tapaan kiinnostunut hyvästä elämänlaadusta, rauhallisesta elämäntahdista ja pienistä asioista nauttimisesta. Siksi päätin blogin lisäksi lukea myös Bergmanin kirjan, joka keskittyy juuri näihin aihepiireihin.

Bergman edusti joitakin vuosia sitten supernaista kaikilla materiaalisilla tehokkuuden mittareilla mitattuna. Hänellä oli vaativa työ, kasvava määrä lapsia ja joukko kunnianhimoisia harrastuksia, jotka pitivät hänet kiireisenä lähes vuorokauden kaikkina hetkinä. Viimein kolmannen lapsen kanssa tapahtui odottamattomia asioita, jotka muuttivat Bergmanin elämänsuuntaa ja ajattelutapaa peruuttamattomalla tavalla. Hän heräsi pohtimaan uudesta näkökulmasta kiirettä, vanhemmuutta, suorituspaineita, työn kaikennielevyyttä, lainanottamista - ylipäätään "yletöntä puuhakkuutta", kuten hän asian sopivasti ilmaisee. Bergmanin ratkaisu on tahdin hidastaminen ja perusasioiden uudestaan löytäminen ja niiden arvostaminen. Hän omistaa osan kirjastaan myös lapsille, joilta voimme oppia enemmän kuin uskommekaan. Aina ei tarvitse mennä kauas nähdäkseen hyvin.

Pientä elämää etsimässä jatkaa samoilla linjoilla kuin esimerkiksi Kaarina Davisin Irti oravanpyörästä. Siinä on hienoja oivalluksia, mutta myös varoituksia niistä sudenkuopista, joihin oravanpyörästään pois pyristelevä voi langeta ellei ole tarkkana. Kirjan alun hengästyttävän tahdin jälkeen loppu on seesteisempi ja vakuuttaa, että pienilläkin muutoksilla oma elämä on mahdollista saada paremmin hallintaan.

Tekniset tiedot:
Bergman, Marikka: Pientä elämää etsimässä
ISBN: 978-952-5734-87-4
Basam Books 2010
Nidottu, 210 s.
Kirjastoluokka: 17.3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...