maanantai 5. syyskuuta 2011

Muslimin elämää nollasta kymppiin

0 on niiden asioiden määrä, joista Jumala (swt) ei ole tietoinen. Tämän asian ymmärtäminen oli minulle islamiin palaamisen yhteydessä aikamoinen oivallus: niin ansiota tuovat kuin syntiset tekonikin tulevat kirjatuksi muistiin, josta ne käydään läpi Viimeisenä päivänä. Toisaalta Jumalan (swt) kaikkivoipaisuuden tunnustaminen on tuonut elämääni toisinaan myös helpotuksen tunteen: minulla ei ole enää samanlaista tarvetta tuomita toisten tekoja, sillä tiedän, että Jumala (swt) on lopullinen ja paras Tuomari eikä kukaan koe silloin vääryyttä.

1 on niiden jumalien lukumäärä, johon uskon. Jumala (swt) on Yksi eikä Hän tarvitse ketään tai mitään. Jos Jumala suo, kasvan uskossani niin, etten enää kanna niin paljon huolta kaikesta vaan pystyn luottamaan siihen, että kaikki järjestyy niin kuin on tarkoitettu.

2 on elossa olevien vanhempieni lukumäärä. Olen niiden onnekkaiden joukossa, joilla on ollut mahdollisuus kasvaa ja elää molempien vanhempiensa kanssa ja ottaa heiltä opikseen niin hyvässä kuin pahassakin vielä aikuisiälläkin. Emme ole aina kaikesta samaa mieltä ja elämäntapamme ovat nykyisellään aika lailla toisistaan poikkeavat, mutta olen saanut heiltä hyvän perusluottamuksen ja monenlaista tietoa ja taitoja elämää varten. Islam korostaa vanhempien kunnioittamista, vaikka heidän kanssaan ei aina tulisikaan toimeen.

3 tulee muslimin elämässä vastaan tämän tästä: ennen rukousta käsivarret, nenä, suu, kasvot ja jalat pestään kolme kertaa ja esimerkiksi uskontunnustus tulee lausua kolme kertaa islamiin palaamisen yhteydessä. Erään selityksen mukaan kolmea käytetään näissä yhteyksissä, koska se on pienin pariton numero. Islamin tärkein numero on kuitenkin yksi, sillä islam on monoteistinen uskonto.

4 on islamin sallimien vaimojen lukumäärä. Varsinkin islamiin kielteisesti suhtautuvilla tuntuu islamista lähes ensimmäiseksi tulevan mieleen terrorismin lisäksi juuri tämä asia, ja itsekin tiesin sen jo paljon ennen kuin aloin tutustua islamiin paremmin. Tämä seikka oli myös yksi niistä kysymyksistä, joita pyörittelin mielessäni siinä vaiheessa, kun mietin vakavissani islamiin palaamisen mahdollisuutta. Lopulta keskustelu mieheni kanssa sai minut näkemään tämän kysymyksen oikeissa mittasuhteissaan.

5 peruspilaria muodostavat islamin ytimen. Uskontunnustus, rukous, paasto, almuvero ja pyhiinvaellus ovat kaikkien muslimien perusvelvollisuuksia ja kukin täyttää ne parhaan kykynsä mukaan. Minulle nämä pilarit merkitsevät jokapäiväistä muistutusta uskonyhteisöön, ummaan, kuulumisesta. Almujen annon olen tosin automatisoinut niin, että tililtäni lähtee kuukausittain suoraveloituksena pieni lahjoitus hyväntekeväisyysjärjestölle. Viisi merkitsee myös päivittäisten rukousten lukumäärää, josta yritän pitää kiinni.

6 on islamin perususkomusten määrä. Muslimi uskoo Jumalaan (swt), enkeleihin, Jumalan (swt) lähettämiin kirjoihin, profeettoihin ja sanansaattajiin, tuomiopäivään ja ylösnousemukseen sekä kohtaloon. Ne ovat islamin uskon perusta.

7 on viikonpäivien määrä ja samalla jonkinlainen perusajanjakso, jonka puitteissa tulisi saada viikon töiden lisäksi myös levättyä ja tehtyä itselle kiinnostavia asioita. Jumala (swt) loi maailman seitsemässä päivässä, joten ainakin kuvainnollisesti viikkoon mahtuu koko elämä. Jumalan (swt) kerrotaan myös luoneen seitsemän taivasta.

8 islamin merkittävintä profeettaa ovat Muhammadin ohella Nooa, Jeesus, Jaakob, Abraham, Joosef, Iisak ja Jaakob (rauha heille kaikille). Profeettojen elämäkerrat ovat inspiroivaa luettavaa: profeetat ovat ihmisiä, jotka ovat saaneet Jumalalta (swt) tehtävän levittää uskoa kansansa keskuudessa. Monet islamin profeetoista ovat yhteisiä kristinuskon profeettojen kanssa.

9 on islamilaisessa kalenterissa Ramadan eli kuukausi, jolloin Koraani ilmestyi ihmiskunnalle. Ramadan on islamin merkittävin kuukausi, mikä näkyy myös katukuvassa erityisesti muslimimaissa. Paaston lisäksi Ramadan merkitsee muitakin tapoja tavoitella vahvempaa uskoa ja muuttaa elämää parempaan suuntaan. Kuukauden päättymisen jälkeen ainakin minun olo on jotenkin tyhjä; intensiivisten päivien jälkeen niiden anti pitäisi saada kanavoitua tulevien kuukausien hyödyksi.

10 tarkoittaa ainakin koulumaailmassa parasta arvosanaa eli nappiin mennyttä suoritusta. Muslimille tämä maailma on vain katoava ja väliaikainen paikka; lopullinen ja paras palkinto on pääsy Paratiisiin.

2 kommenttia:

  1. Hei, päädyin vähän niinkuin vahingossa lueskelemaan kirjoitustasi "muslimin elämästä 0-10". Itse olen "päässyt irti" kaikista ns. uskonnoista. Pitkän henkisen tieni kautta olen omakohtaisesti lopulta kokenut, että kaikki uskonnot ovat jossainmäärin myös ihmismielen luomuksia. Jumala ei tarvitse uskontoja, Jumala ei koskaan tuomitse meitä vaan rakastaa kaikesta huolimatta. Elämällä täällä on jokin sellainen merkitys, mitä kukaan ihmissielu ei tiedä eikä Jumala sitä tietoa kenellekkään ihmiselle koskaan anna. Siitä lähtien, kun ihminen kokee Jumalan läsnäolon elämässään, uskonnot syöksyvät ovista ja ikkunoista ulos ja jäljelle jää puhdas tietoisuus Jumalan läsnäolosta ja hänen rakkaudestaan. Kokemuksen jälkeen tietää miten elää hyvää elämää, sillä rakkaudessa kukkii lootuksen kukka. terveisin Lootus

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoinen kommentti Lootus, kiitos siitä. Jätän ajatuksesi hautumaan, josko jossakin vaiheessa saisin tuosta aihepiiristä jonkinlaisen tekstin kasaan. En pysty suoraan olemaan samaa mieltä kanssasi, mutta lähinnä pohdin tuota ihmismielen osuutta uskonnoissa.

    VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...