perjantai 16. syyskuuta 2011

Toisia ihmisiä


Lähde: http://www.iltalehti.fi/
"Useimmat meistä ovat toisia ihmisiä. Heidän ajatuksensa ovat toisten mielipiteitä, heidän elämänsä jäljitelmä, heidän intohimonsa lainausta." - Oscar Wilde

Olen miettinyt viime aikoina useammasta suunnasta sitä, kuinka sosiaalisia ihmisiä olemme: kuinka alttiita ulkopuolisille vaikutteille, kuinka valmiita elämään toisten määrittelemää elämää, kuinka paljon rohkeutta vaatii erottua joukosta. Pääkapunkiseudulla ja suurimmissa kaupungeissa jonkinasteiseen erilaisuuteen on jo totuttu; esimerkiksi maahanmuuttajat eivät enää erotu räikeästi katukuvassa ja erilaisia tyylisuuntauksia tulee vastaan jo lähes joka kadunkulmassa. Silti koko Suomen mittakaavassa voi vieläkin mielestäni puhua melko yhtenäisestä kulttuurista.

Olen laskenut siunauksekseni sen, etten ole luonteeltani kovin sosiaalinen. Itse asiassa monen mielestä minua voisi kuvata hyvin viime aikoina yleistyneellä luonnehdinnalla "sosiaalinen erakko". Viihdyn hyvin kotona eikä minua vaivaa se, etten ole perillä viimeisimmistä muotivillityksistä tai pinnalla olevista elokuvista, musiikista tai muista menoista. Silti minustakin tuntuu vaikealta erottua liikaa valtavirrasta. Olen esimerkiksi alkanut käyttää huivia jokunen  kuukausi sitten, mutta tunnen sosiaalisesti helpommaksi käyttää sitä niin, että se peittää vain hiukseni eikä kaulaa. Toisin sanoen minua ei suoralta kädeltä tunnista muslimiksi, ellei osaa katsoa tarkkaan. Puhun uskostani, jos sitä suoraan kysytään (muutaman kerran on niinkin käynyt), mutta muuten pidän siitä, että saan liikkua kohtuullisen huomaamattomasti.

Valtavirran mukaan elämisessä ei ole mitään pahaa niin kauan kuin se tuntuu oman sisimmän mukaan oikealta. Sen sijaan niille, joita oma elämänmuoto tai ulkonäkö ahdistaa, oikea ratkaisu voi olla vain oman sydämen äänen seuraaminen. Jumalan sanotaan asuvan sydämessä - siksi uskon sieltä kumpuavan ajatukset, jotka ohjaavat meitä oikeaan suuntaan elämässämme. Todellisuutta on se, että emme elä tyhjiössä, vaan toiset ihmiset vaikuttavat suoraan ja välillisesti siihen, millaiseksi elämämme muodostuu. Siksi sydämen äänen seuraaminen voi tuntua joskus vaikealta. Lopulta se on kuitenkin ainoa todellinen vaihtoehto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...