tiistai 4. lokakuuta 2011

Kirja-arvio: Arabiäitien matkassa

Pia Ruotsala on tunnustuksellinen kristitty, kahden tyttären äiti ja vaimo, joka saa perheineen mahdollisuuden lähteä tekemään lähetystyötä Jordaniaan. Samalla Ruotsalalle avautuu aivan uusi maailma: arabien perhe-elämä. Hän haastattelee sekä kristittyjä että muslimiäitejä pääosin Ammanissa, Jordanian pääkaupungissa. Äidit saavat harvoin tarjotun mahdollisuuden tulla kuulluiksi huolineen, arjen kokemuksineen ja ylpeyden aiheineen. Ruotsala peilaa teoksessaan niin yhtäläisyyksiä kuin eroja suomalaisen ja toisaalta jordanialaisten kristittyjen ja muslimiäitien välillä. Moni asia on samanlainen, mutta yllätyksiä puoleen ja toiseen riittää yhtä lailla.

Teos on jaettu lukuihin eri aihepiirien mukaan, varsin loogisessa järjestyksessä. Aiheina on esimerkiksi äidiksi valmistautuminen ja perhesuunnittelu (tai sen puute) sekä äitiyden parhaat hetket ja ylpeyden aiheet. Teoksessa mietitään myös, onko äidin paikka pelkästään kotona vai voiko äiti osallistua myös työelämään ja millä seurauksilla. Pohditaan varsinkin suvun vanhimpien naisten merkitystä lasten kasvatuksessa, isän roolia ja tehtäviä perheessä ja lapsen osaa perheenjäsenä olipa hän sitten tyttö tai poika. Arabien keskuudessa perinteisillä tavoilla ja uskomuksilla on vielä suhteellisen suuri merkitys lasten kasvatuksessa, mitä myös käsitellään omassa luvussaan. Teoksen loppupuolella Ruotsala miettii vielä uskonnon vaikutusta perhe-elämään sekä eroja kristittyjen ja muslimilasten kasvatuksessa.

Ruotsala tuo omat näkemyksensä ja vakaumuksensa selkeästi ja avoimesti esille, mitä pidän tärkeänä tämänkaltaisessa kirjassa. Hän on pyrkinyt haastattelemaan eri asemissa ja elämäntilanteissa olevia naisia saadakseen monipuolisemman kuvan arabinaisten ja äitien arjesta, maailmankatsomuksesta, kulttuurista ja uskomuksista. Teos liikkuu täysin arjen tasolla ja käytetyt esimerkit ovat todella mielenkiintoisia ja niihin on helppo samastua. Kulttuurieroja ja erilaisia käsityksiä sopivista kasvatustavoista löytyy todella runsaasti, mutta suuret linjat tuntuvat olevan niin suomalaisten kuin arabikristittyjen ja -muslimien keskuudessa varsin samankaltaisia. Suosittelen tätä kirjaa perheasioista, äitiydestä ja niiden kulttuurisista eroista kiinnostuneelle lukijalle.

Tekniset tiedot:
Ruotsala, Pia: Arabiäitien matkassa
ISBN: 951-624-338-X
Suomen Lähetysseura 2006
Sidottu, 162 s.
Kirjastoluokka: 30.15

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...