sunnuntai 2. lokakuuta 2011

Kirja-arvio: Leiri. Tarinoita ihmisistä jotka haluavat kotiin

Toimittaja Annu Kekäläinen vietti keväällä 2008 kolme kuukautta kenialaisella Kakuman pakolaisleirillä tutustuen sen asukkaisiin, elämänmenoon ja elinolojen lainalaisuuksiin. Välikaikaiseksi tarkoitettu leiri on ollut olemassa jo lähemmäs parikymmentä vuotta ja monet nuorempaan sukupolveen kuuluvat eivät ole muunlaista elämää nähneetkään. Kekäläinen pääsi leiriin ottamaan valokuvia ja tekemään haastatteluja, joista osa on julkaistu hänen teoksessaan Leiri - tarinoita ihmisistä jotka haluavat kotiin. Mukaan on päässyt aika erilaisia tarinoita, ihmiskohtaloita, joita yhdistää tavalla tai toisella päätyminen samalle pakolaisleirille.

Teoksensa kautta Kekäläinen kertoo niin miesten kuin naistenkin, joissakin tapauksissa käytännössä vielä lapsien, subjektiivisia tarinoita siitä millaista on asua pakolaisleirillä ja millaiseksi eläminen siellä ihmisen tekee. Kakuma näyttäytyy kirjassa omalakisena yhteisönä, maailmankolkkana josta on muodostunut monille pysyvä asuinpaikka huolimatta toiveista päästä kiintiöpakolaisena vauraampiin länsimaihin. Suurinta osaa tämä onni ei kohtaa koskaan, vaan selviytymistavat on keksittävä muilla keinoin: itseään myymällä, useita identiteettejä omaksumalla, hyödyntämällä leiriltä poispäässeiden tai kuolleiden ruokakortteja. Kekäläinen on haastatellut myös leirillä työskentelevää fundraiseria, varojen kerääjää, jonka tehtävänä on saada pakolaisleirin asukkaat näyttämään medioisssa niin surkeilta, että länsimaiden asukkaat haluaisivat lahjoittaa heidän hyväkseen rahaa. Avustustoiminta on leirillä asuvien elinehto, vaikka sekään ei auta aina välttämättömissäkään asioissa.

Leiri - tarinoita ihmisistä jotka haluavat kotiin alkaa mielestäni kerronnallisesti hieman sekavasti enkä ainakaan itse meinannut aluksi päästä jyvälle juonesta. Alun jälkeen alkavat kuitenkin pakolaisleirin asukkaiden haastattelut, jotka on ryhmitelty siten, että niiden lukeminen on helppoa - ainakaan jos tarinoiden sisältöä ei jää syvemmin pohtimaan. Monella on nuoresta iästään huolimatta raskas historia takanaan ja Kekäläinen toteaakin, ettei pysty kuuntelemaan sellaisia tarinoita muuten kuin ulkoistamalla ajatuksensa. Liiallinen ajattelu saisi hänet lopettamaan haastattelut alkuunsa. Kolmen kuukauden jälkeen hän palaa Suomeen, sillä "leirillä alkaa tuntua, että tulee aika lähteä, kun kaikki epänormaali muuttuu normaaliksi". Tämä teos on ainutlaatuinen katsaus pakolaisleirin arkeen asukkaiden itsensä kertomana, joten sisältö on sen mukainen.

Tekniset tiedot:
Kekäläinen, Annu: Leiri. Tarinoita ihmisistä, jotka haluavat kotiin
ISBN: 978-951-0-35791-0
WSOY 2010
Nidottu, 239 s.
Kirjastoluokka: 32.2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...