perjantai 28. lokakuuta 2011

Kirja-arvio: Muistelmat. Iranin viimeinen shaahitar kertoo

Muistelmat - Iranin viimeinen shaahitar kertoo on kuvaus Iranin yhteiskunnan vaiheista 1930-luvulta 1980-luvun alkuun maan hallitsijan Muhammad Reza Pahlavin kolmannen vaimon, Farah Pahlavin, kertomana. Parin rakkaustarina alkaa satumaisesti ja yllättäen ja vuosien saatossa he saavat neljä lasta. Hallitsija ja koko Iranin kansa iloitsevat shaahin suvun jatkumisesta (lapsista joita shaahin kaksi ensimmäistä vaimoa eivät voineet hänelle antaa), mutta shaahitar ei tyydy pelkkään hallitsijan puolison ja jälkikasvusta huolehtijan rooliin. Iranin maareformin aikaan hänellä on aktiivinen rooli yhteiskunnallisten olojen kehittäjänä ja kansalaiset kertovat hänelle huoliaan tietäen tulevansa kuulluiksi.

Vuosiin hallitsijan puolisona kuuluu tapaamisia valtiopäämiesten kanssa ja asumista toisinaan melko vaatimattomissakin palatseissa. Kirjassaan Farah Pahlavi kuvaa miestään tunnolliseksi ja välittäväksi hallitsijaksi, jolle kansalaisten asiat ovat tärkeitä eikä shaahitar itse jää huonommaksi. Kansan noustua kapinaan 1970-luvun loppuvuosina hallitsijapari joutuu pakenemaan maasta toiseen ja etsimään lääketieteellistä hoitoa shaahin vähitellen pahenevaan syöpään. Perheenjäsenet joutuvat asumaan erossa toisistaan ja viimein shaahi kuolee jättäen vaimonsa maan tilapäiseksi hallitsijaksi ennen kuin perheen vanhin poika saavuttaa 20 vuoden iän ja astuu valtaistuimelle.

Farah Pahlavin vuosiin nuoresta arkkitehtiopiskelijasta shaahin kolmanneksi vaimoksi ja neljän lapsen äidiksi mahtuu ilon ja onnen hetkien lisäksi myös paljon dramaattisia käänteitä. Teos on suorasukainen kuvaus niistä haasteista, joita eläminen shaahin rinnalla toi hänen kohdattavakseen. Samalla se kuvaa Iranin monivivahteista lähihistoriaa hallitsijan vaimon näkökulmasta.

Tekniset tiedot:
Pahlavi, Farha Diba: Muistelmat. Iranin viimeinen shaahitar kertoo
Suomentaja: Marja Haapio
ISBN: 951-0-29365-2
WSOY 2004
Sidottu, 408 s.
Kirjastoluokka: 99.13

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...