sunnuntai 16. lokakuuta 2011

Kirja-arvio: Pelastakaa Pojat!

Pelastakaa Pojat! on jonkinasteinen hätähuuto nykyajan poikien puolesta. Sen punaisena lankana on lisätä ymmärrystä pojista ja ylipäätään miessukupuolesta, joka ei aina tule kohdelluksi ja ymmärretyksi tarpeidensa mukaisesti. Nykyisin poikalasten vanhemmat voivat kokea olevansa pulassa, sillä aikaisempien sukupolvien kasvatustavat eivät välttämättä tunnu enää sopivilta: ajat ja pojat ovat muuttuneet ja vaativat uudenlaista tietoa. Pelastakaa Pojat! tarjoaakin näkökulmia ja käytännön vihjeitä eri ikäkausiin.

Teos on kokonaisvaltainen esittely poikien kehityksestä aina vauvavuosista koululaiseksi, murrosikään ja aikuisuuden kynnykselle saakka. Pojat tunnustetaan tytöistä poikkeaviksi, mitä ei kuitenkaan pidä ajatella vain kielteisellä tavalla: vaikka he voivat olla kasvuympäristölleen tyttöjä haastavampia, on pojissa usein olemassa myös erityisen herkkä ja haavoittuvainen puoli. Poikien terveen itsetunnon kehittymisen kannalta olennaista on hänen ympärillään olevat miehet, joita vasten hän voi peilata itseään ja ottaa ehkä malliakin. Teoksessa on käsitelty myös erityisesti pojille ja nuorille miehille kasaantuneita ongelmia ja haasteita, kuten alkoholin ja muiden päihteiden ongelmakäyttöä, riskikäyttäytymistä liikenteessä, lähisuhdeväkivaltaa sekä tapaturma- ja itsemurha-alttiutta.

Pidin siitä, että tämä kirja käy suoraan asiaan ja puhuu myös ongelmista niiden oikeilla nimillä. Teoksessa viitataan useisiin tutkimustuloksiin ja mukana on myös katkelmia poikien ja heidän vanhempiensa kirjoituksista. Ongelmien lisäksi puhutaan myös kaikista niistä hienoista asioista, joissa pojat ovat vahvoilla ja keinoista, joilla poikien itsetuntoa, itsetuntemusta ja kehonhallintaa on mahdollista vahvistaa. Suosittelen tätä teosta vanhemmille ja kasvattajille niin varhaiskasvatuksessa kuin kouluissakin.

Tekniset tiedot:
Cacciotore, Raisa ja Samuli Koiso-Kanttila: Pelastkaa Pojat!
ISBN: 978-952-492-074-2
Minerva Kustannus 2008
Sidottu, 344 s.
Kirjastoluokka: 38.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...