sunnuntai 9. lokakuuta 2011

Kirja-arvio: Pieniä ilmastotekoja. Opas arkipäivän valintoihin

Pieniä ilmastotekoja - opas arkipäivän valintoihin pureutuu nykypäivän kenties polttavimpaan kysymykseen: ilmastonmuutokseen ja yksilön mahdollisuuksiiin vaikuttaa omalta osaltaan sen etenemisen hidastumiseen. Kirja on jaettu käytännönläheisiin aihepiireihin: perustietoon ilmastonmuutoksesta ja sen jälkeen arkielämän osa-alueisiin, joilla jokainen meistä voi omalta osaltaan toimia ympäristöystävällisemmin. Aihepiirit sisältävät kodin, puhdistusaineet, ruokavalinnat, roskien käsittelyn, työympäristön, koulumaailman, autoilun, kuljetukset, lämmityksen, kesämökin, harrastusvalinnat, ympäristöystävälliset juhlat ja lahjat sekä matkailun. Jokaisessa aihealueessa on runsaasti käytännönläheisiä esimerkkejä suurimmista sähkösyöpöistä, tuhoisimmista käyttäytymistavoista ja vastaavasti on esitelty kannustavia valintoja, jotka säästävät monessa tapauksessa ympäristön ja ilmaston lisäksi omaa kukkaroa, hermoja ja parantavat henkistä ja fyysistä jaksamista. Eikä ympäristön suosimisen tarvitse aina olla niin jäykkää ja vakavamielistä: kirjassa on esimerkiksi esitelty joitakin mielenkiintoisia ja varteenotettavia häälahjavaihtoehtoja ja ilmastoystävällisiä matkavalintoja.

Itse ympäristön ystävänä, mutta valitettavasti välillä hieman liian viitsimättömänä tämä kirja tarjosi paljon käytännön tapoja pienentää hiilijalanjälkeä, joskin monia niistä olen toteuttanut jo tähänkin saakka. Kirjan esimerkkien kohdalla on kerrottu konkreettiset päästövähennykset ja säästynyt raha, jonka kunkin ilmastoteon toteuttaminen saa aikaan. Opasmaiseksi teoksen tekee aihepiirimäinen jako, jota keventävät kannen kuvan mukaiset värikkäät tietoiskuruudut ja kuvitus pitkin kirjaa. Mielestäni tämä on varsin perusteos tältä aihealueelta ja tarjoaa paljon toteuttamiskelpoisia esimerkkejä ainakin sellaisissa maissa, joissa on mahdollista valita ympäristöystävällisemmin.

Tekniset tiedot:
Persson, Mikael, Bodil Sjöström ja Per Johnsson: Pieniä ilmastotekoja. Opas arkipäivän valintoihin
Suomentaja: Juho Gröndahl ja Lotta Heikkeri
ISBN: 978-952-5613-51-3
Nemo Kustannus 2007
Sidottu, 206s.
Kirjastoluokka: 50.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...