lauantai 8. lokakuuta 2011

Kirja-arvio: Tiistaisin Morrien luona

(Pahoittelen kansikuvan puuttumista.) Heti alkuun minun täytyy sanoa, että Tiistaisin Morrien luona on yksi ehdottomista suosikkikirjoistani. Ostin sen kymmenisen vuotta sen ollessa lähes painotuore, sillä jokin vaisto minussa kertoi, että tämä kirja minun kannattaisi hankkia itselleni. Luin sen silloin kahteen kertaan lähes yhteen menoon ja olin siitä todella vaikuttunut. Nyt törmäsin tähän kirjaan sattumalta kirjastossa ja jotta tulisin lukeneeksi sen jälleen yhden kerran, lainasin sen, vaikka omakin kappale siis löytyy kotoa.

Tiistaisin Morrien kanssa kertoo urheilutoimittaja Mitch Albomista, joka on vuosien varrella uppoutunut niin työnsä lumoihin, ettei hänellä paljon muuta elämää olekaan. Eräänä päivänä hän näkee televisiossa sattumalta ohjelman yliopistonsa professorista, Morrie Schwartzista, jolla on todettu parantumaton ALS-sairaus. Se saa Mitchin muistamaan idealistisen yliopistoajan ja rakkaan professorinsa, jonka luokse hän päättää mennä vierailulle. Vuodet ilman yhteydenottoja tuntuvat häviävän hetkessä ja siitä lähtien he tapaavat kerran viikossa, tiistaisin, aina Morrien kuolemaan saakka.

14 viikon aikana Morrien fyysinen olemus kutistuu ja riutuu, mutta hänen persoonansa säkenöi entistäkin kirkkaammin. Tiistai-keskusteluissaan Mitch ja Morrie käsittelevät kaikille tärkeitä aiheita, kuten rakkautta, parisuhdetta ja perhettä, vanhenemisen ja kuoleman pelkoa, länsimaista kulttuuria ja rahaa. Aina omalaatuisena ja epäsovinnaisena tunnettu Morrie on päättänyt tehdä kuolemastaan projektin ja itsestään koekappaleen, jonka kautta muillakin on mahdollisuus käsitellä vaikeiksi koettuja aiheita. Kuoleman lähestyminen avaa ajatukset perimmäisille kysymyksille ja muuttaa myös Mitchin ajattelutapaa peruuttamattomalla tavalla. Tämä kirja on yksi koskettavimmista lukemistani kirjoista ja suosittelen sitä lämpimästi aivan kaikille.

Tekniset tiedot:
Albom, Mitch: Tiistaisin Morrien luona
Suomentaja: Raija Viitanen
ISBN: 951-0-23649-7
WSOY 1999
Sidottu, 195 s.
Kirjastoluokka: 99.13

1 kommentti:

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...