sunnuntai 20. marraskuuta 2011

Islamilaisen arkkitehtuurin piirteitä

Minua ja muita arkkitehtuurin ja islamin välisestä suhteesta kiinnostuneita on hemmoteltu viime viikkoina useammallakin mielenkiintoisella Iviews-sivustolla ilmestyneellä artikkelilla. Julkaisin jo aikaisemmin artikkelin valon merkityksestä islamilaisessa arkkitehtuurissa ja taiteessa täällä. Koraanin ja sunnan merkitys islamilaisen arkkitehtuurin perustana on aiheena tässä artikkelissa ja uusimmassa julkaisussa pyritään lisäämään yleisesti ymmärtämystä islamilaista arkkitehtuuria kohtaan. Koska artikkelit ovat luettavissa ainakin jonkin aikaa alkuperäislähteissään, olen tyytynyt listaamaan alle joitakin arkkitehtuurin pääpiirteitä, jotka noista artikkeleista nousevat esiin. Mahdolliset tulkinnalliset tai käännösvirheet ovat puhtaasti minun.

1. Islamilaisen arkkitehtuurin tulisi vastata sekä uskonnollisiin että eri aikakausien, maantieteellisten alueiden, kulttuurien ja käytännön vaatimuksiin. Arkkitehtuurin tavoitteena on valaista ja inspiroida sekä tuoda esiin islamilaiseen kulttuuriin ja väestöön liittyvää identiteettiä. Jotkin arkkitehtuurin osa-alueet on voitu omaksua muista filosofioista, ja nämä piirteet on sittemmin islamilaistettu. Arkkitehtuuria määrittää lähtökohtaisesti uskonto, eivät kansojen tarpeet tai toiveet.

2. Koraani ja sunna tarjoavat kattavat puitteet arkkitehtuurin suunnitteluun ja käyttöön. Muslimiarkkitehdin tulisi siten nähdä itsensä ensisijaisesti Jumalan palvelijana ja toissijaisesti arkkitehtina. Koraani ja sunna toimivat arvopohjana arkkitehtuurin suunnitteluun ja toteuttamiseen, mutta käytännön ratkaisut jäävät arkkitehdin toteutettavaksi.

3. Islamilaisen arkkitehtuurin tärkeitä perusperiaatteita ovat tarkoituksenmukaisuus, turvallisuus, puhtaus ja ympäristöystävällisyys. Näiden periaatteiden on tarkoitus toimia inspiraation lisäksi myös rajoitteina, jotta arkkitehtuuria ei käytettäisi vääriin tarkoituksiin, kuten maineen tai sosiaalisten ja henkilökohtaisten saavutusten esittelyyn.

4. Medina on islamilaisen arkkitehtuurin prototyyppi, sillä siellä profeetta Muhammad (saws) ja ensimmäisen sukupolven muslimit pystyivät ensimmäiseksi toteuttamaan islamin sanoman fyysisesti.

5. Islamilaisen arkkitehtuurin tarkoituksena on auttaa muslimeita toteuttamaan maallisia ja henkisiä tehtäviään. Arkkitehtuurin suunnittelua ja toteutusta rajoittavat maantieteellisestä sijainnista riippuen erilaiset säännökset liittyen esimerkiksi lainsäädäntöön, naapurustoon, julkisiin palveluihin sekä tavoitteeseen välttää tuottamasta harmia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...