torstai 17. marraskuuta 2011

Kirja-arvio: Arjen islam. Somalinaisten elämää Suomessa

Arjen islam - somalinaisten elämää Suomessa on Marja Tiilikaisen väitöskirja, joka kokoaa yksien kansien väliin Suomen näkyvän, mutta suhteellisen pienen ja vähän tunnetun vähemmistön ajatuksia, tuntoja, kokemuksia ja käytäntöjä arjen tasolla. Somalit ja erityisesti somalinaiset ovat tämän kirjan keskiössä ja heitä tarkastellaan teoksessa erityisesti arjessa elävän ja koetun islamin näkökulmasta. Millaista on elää maahanmuuttajana Suomessa? Kuinka somalialainen perhekäsitys poikkeaa suomalaisesta ja millaisia käytännön haasteita eläminen Suomessa on tuonut eteen? Kuinka somalinaiset kokevat sairauden ja millaisia parannuskeinoja heillä on käytössään? Millaisia muistijälkiä Somalian sisällissota ja pako levottomuuksista on jättänyt somalien muistiin ja millaisia selviytymismekanismeja he ovat kehittäneet selvitäkseen elämässä eteenpäin? Kuinka islam elää somalinaisten arjessa? Kuinka yhteyksiä Somaliaan ylläpidetään? Millainen merkitys Koraanilla on arjessa ja sairauksien parantamisessa? Teos käsittelee laajan kirjon erilaisia kysymyksiä, jotka valottavat käytännönläheisesti somalinaisten aiemmin huonosti tunnettua yksityiselämää.

Marja Tiilikaisen eittämättömänä etuna on ollut hänen sukupuolensa: tutkimuksen somalinaisten parissa on mahdollistanut se, että hän naisena on voinut olla mukana monissa arjen kohtaamisissa somalinaisten kodeissa, juhlissa, naisten kokoontumisissa ja toisaalta suomalaisena myös auttamassa sellaisten asioiden hoitamisessa, joissa somalien kielitaito tai muu osaaminen ei välttämättä ole riittävää. Tiilikaisen tutkimuskenttä on ollut lähellä, vaikka aluksi luottamuksellisen ilmapiirin rakentaminen olikin haasteellista. Lopputulos on kuitenkin laadukas ja kansantajuinen.

Laajemmalle lukijakunnalle suunnattujen väitöskirjojen popularisoinnissa haasteena on tutkimusaineiston ja -tulosten kirjoittaminen siinä muodossa, että ne ovat helposti luettavissa ja ymmärrettävissä. Mielestäni siinä tämä teos on onnistunut erinomaisesti; teoreettinen osuus on kutistettu vähäiseksi ja pääpaino on tutkimusmateriaalin läpikäymisessä, jossa somalinaisten oma ääni on päässyt hyvin kuuluviin. Tällaiselle teokselle on ollut tarvetta ja toivon mahdollisimman monien lukevan sen, jotta ymmärtämys somaleita kohtaan lisääntyisi.

Tekniset tiedot:
Tiilikainen, Marja: Arjen islam. Somalinaisten elämää Suomessa
ISBN: 951-768-140-2
Osuuskunta Vastapaino 2003
Nidottu, 322 s.
Kirjastoluokka: 32.3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...