sunnuntai 27. marraskuuta 2011

Kirja-arvio: Elämän ekaluokkalaiset

Lääkäri ja kirjailija Helinä Siikala on julkaissut joukon elämäntaitoon ja oman itsensä hyväksymiseen liittyviä teoksia, joista arvioitavanani on nyt ihmisen kokonaisvaltaisuutta korostava Elämän ekaluokkalaiset-teos. Se on kokoelma muutaman sivun mittaisia, aikaisemmin Helsingin Sanomissa ja Voi Hyvin-lehdessä ilmestyneitä kolumneja Siikalan lähes neljänkymmenen lääkärivuoden ajalta: kokemuksia ja tuntemuksia itsestä, tuttavista, potilaista, perheen- ja suvun jäsenistä, kollegoista ja yhteiskunnan yleisestä asenneilmastosta. Aihepiireinä ovat erityisesti terveydenhuolto ja terveys sekä koti ja arki. Siikala kirjoittaa esimerkiksi medikalisaatiosta ja pehmeistä hoitotavoista, läsnäolon ja pienten asioiden merkityksestä, tiedon ja tunteen vastakkainasettelusta ja armollisuudesta itseä kohtaan. Siikalan kantavana ajatuksena on, että ihminen on kokonaisvaltainen luomus, minkä olemme nykyaikana erilaisten vaatimusten aikana unohtaneet. Ihmiset ovat ulkoistaneet hyvinvointinsa ja terveydestään huolehtimisen.

Lyhyet kirjoitukset sopivat luettavaksi vaikkapa yksi tai muutama kerrallaan, sillä niiden jälkeen ainakin minulle heräsi ajatuksia, joille on hyvä antaa aikaa kehittyä mielessä. Siikala on ammattinsa puolesta ollut tekemisissä monenlaisten ihmisten kanssa, mikä on herättänyt hänet huomaamaan yhteiskuntamme epäkohtia. Yhden osuvimmista mietteistä hän kuuli ala-asteikäiseltä pojalta, joka kysyi Siikalalta: "Näkeekö muuten lääkäri, kun se katsoo potilaan kipeään kurkkuun, ettei se ole kurkku mikä on kipeä, vaan että ihmisen sydän on mennyt rikki?" Terävästi ja samalla kertaa lempeästi vaihtoehtoisten toimintamallien puolesta puhuva Siikala valloitti ainakin minun mieleni tällä kokoelmallaan.

Tekniset tiedot:
Siikala, Helinä: Elämän ekaluokkalaiset
ISBN: 951-1-20956-6
Otava 2006
Sidottu, 224 s.
Kirjastoluokka: 17.3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...