maanantai 21. marraskuuta 2011

Kirja-arvio: Tiibetin tyttäret

Tiibetin tyttäret kertoo kiehtovan, lähes sadan vuoden taakse ulottuvan tarinan kolmesta naisesta, joilla kullakin on erilainen suhde Tiibetiin. Mola, perheen isoäiti ja buddhalaisnunna, on syntynyt ja kasvanut Tiibetissä ja synnyttänyt useita lapsia, joista lopulta vain yksi tytär, Sonam, jää henkiin. Sonamin oma tytär Yangzom on puolestaan syntynyt Sveitsissä, mutta tuntee syvää yhteyttä Tiibetiin ennen kaikkea perhesiteiden ja tiibetin kielen osaamisen vuoksi.

Molan perhe joutuu pakenemaan rakkaasta kotimaastaan kiinalaisten sotilaiden hyökättyä maahan. Tiibetin terveydenhuolto on hyvin alkeellinen ja ruoka vähissä; pakomatka Himalajan yli Intiaan on raskas, mutta pakolaisia kannustaa eteenpäin ajatus paremmista oloista ja pääsystä samaa maahan Dalai-Laman kanssa. Matkalla on mukana silloin kuusivuotias Sonam, jonka onnistuu myöhemmin päästä myös kouluun. Työssään ravintolassa Sonam tapaa sveitsiläisen Martinin, josta tulee monen mutkan kautta hänen aviomiehensä. Tiibetiläisten oloista kiinnostunut ja välittävä Martin sulattaa myös Molan sydämen, ja lopulta heidän onnistuu muuttaa Sveitsiin. Perheen tytär Yangzom oppiikin tuntemaan Tiibetin vain äitinsä ja isoäitinsä kautta, kunnes olojen rauhoituttua heidän on mahdollisuus palata tutuille seuduille tapaamaan henkiin jääneitä sukulaisia.

Tiibet on kiehtonut minua niin kauan kuin muistan; mielikuviani tuosta maasta dominoivat buddhalaisuus ja kansan uskonnollinen vakaumus, joka auttaa heitä kestämään köyhissä oloissa. Tiibetin tyttärien isoäiti Mola edustaakin vahvaa buddhalaista uskoa, jota ei heikennä edes kiinalaissotilaiden hyökkäys maahan. Sonam edustaa puolestaan naista kahden kulttuurin välissä; nuorella iällä kotimaastaan paenneena hän osaa kuvitella elävänäs muuallakin kuin kotimaassaan. Nuorinta sukupolvea edustava Yangzom on Tiibet-aktivisti, mutta ei voisi kuvitella asuvansa siellä. Teos onkin arvokas kuvaus pienestä kansasta, joka on jäänyt paitsi kansainvälisestä huomiosta mutta jolla on rikas henkinen menneisyys ja kulttuurihistoria. Samalla se kertoo niistä haasteista, joita syntyy kahden todella erilaisen kulttuurin kohdatessa. Vilpittömyydessään tämä kirja on mielestäni hieno lukukokemus.

Tekniset tiedot:
Brauen, Yangzom: Tiibetin tyttäret
Suomentaja: Riitta Virkkunen
ISBN: 978-951-20-8418-0
Ajatus Kirjat 2011
Sidottu, 391 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...