keskiviikko 9. marraskuuta 2011

Kirja-arvio: Toiveet jotka toteutuvat

Itävaltalainen Thomas Glavinic on minulle kirjailijana uusi tuttavuus ja Toiveet jotka toteutuvat erikoisin kirja, jonka olen lukenut pitkään aikaan. Kirjan tapahtumat alkavat puistossa ruokatunnilla, jolloin mainostoimistossa työskentelevä Jonas tapaa vanhan miehen. Mies lupaa toteuttaa Jonaksen kolme toivetta, ja epäluuloinen Jonas ryhtyy leikkiin mukaan. Jonaksella onkin monia toiveita: että hän voisi elää vaimonsa kanssa mutta pitää myös rakastajattaren, että hänen lyhytkasvuinen poikansa kasvaisi lisää pituutta, että hän olisi taloudellisesti menestynyt, että... Ja kummallista kyllä, Jonaksen toiveet alkavatkin toteutua, mutta eivät aivan niin kuin hän oli kuvitellut.

Jonaksen osakkeiden arvo nousee odottamatta ja hänen poikansa kasvaa hurjasti pituutta, mutta samalla toiveet alkavat elää omaa elämäänsä: tapahtuu liikenneonnettomuuksia ja eriskummallisia yhteensattumia. Eräänä iltana Jonaksen vaimo kuolee kylpyammeeseen, ja hautajaisissa vaimosta paljastuu pitkään varjeltu salaisuus. Öisin Jonas matkaa absurdiin mielenmaisemaan, joka ei jätä häntä rauhaan.

Toiveet jotka toteutuvat on samaan aikaan epätodellinen ja arkinen tarina. Tapahtumat ovat odottamattomia ja käänteet nopeita, joten juonen seuraamisessa saa olla tarkkana. Tiukasti todellisuudessa kiinni olevalle tämä ei ole varmaankaan paras lukuvaihtoehto. Itse luin tämän siksi, että tunsin kaipaavani jotain todella erilaista lukemista, ja siinä tämä teos kyllä täytti ehdot. Tästä ei tullut minun suosikkia, mutta ehkä tätä tyylilajia enemmän harrastava osaa arvostaa teosta minua enemmän.

Tekniset tiedot:
Glavinic, Thomas: Toiveet jotka toteutuvat
Suomentaja: Tiina Hakala
ISBN: 978-951-796-648-1
Atena Kustannus 2010
Sidottu, 347 s.
Kirjastoluokka: 1.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...