tiistai 6. joulukuuta 2011

Elämän väliaikaisuudesta

Seuraavat puhuttelevat katkelmat ovat peräisin Owe Wikströmin teoksesta Läsnäolon taito - Johdatus kiireettömään elämään. Teos kokonaisuudessaan on hieno ja ehdottomasti lukemisen arvoinen ja kirjoitan siitä erillisen arvion. Tässä kuitenkin vähän etukäteen muutamia mietelmiä aiheeseen liittyen. Hakasulkeiden sisällä olevat huomiot ovat minun lisäämiäni.


[...] Jos ihminen tahtoo kohdata Jumalan, hänen on aloitettava ulkoisesta maailmasta. Hänen on vierailtava sen sairaan sukulaisen luona, jonka luona hän ei koskaan käy, soitettava sille yksinäiselle ihmiselle, josta kukaan ei välitä,  etsittävä niitä, jotka muiden mielestä ovat ikävystyttäviä, mielenkiinnottomia ja joita siksi vältetään. Heidän luonaan on hengellisen elämän alku. Elämäsi Kristuksen [tai Jumalan] seuraajana ei koskaan voi alkaa muualta kuin rakkaudesta ja läheisyydessäsi olevien todellisten ihmisten kunnioittamisesta. Ja tämä koskee juuri heitä, jotka sinä tunnet - se on kaukana urhoollisesta työstä lähetyskentillä tai kolmannen maailman viidakoista. Kristillinen [ja islamilainen] hengellisyys rakentuu muun muassa sille havainnolle, että ihmisen antaessa sille, jolla on vähän tai ei mitään, hän saa sitäkin enemmän takaisin [...] (s. 204)

                                                    ¤  ¤  ¤

[...] Juuri tietoisuus väliaikaisuudesta on samalla myös elämänilon lähde. Elämän, joka ihmiselle annetaan hoidettavaksi, hän ottaa vastaan hämmästyneenä, lahjana. Lapsi, joka hyppelee auringossa, ei sure sitä, että kesä on kohta mennyt. Elämänilo häviää heti, kun siitä yritetään pitää kiinni.[...] Mitä kouristuksenomaisemmin ihminen pitää kiinni elämästään, sitä enemmän hän menettää kykyään nauttia siitä. Mitä paremmin hän käsittää, miten häilyvää elämä on, sitä enemmän hän pystyy siitä iloitsemaan. Siksi hänen pitää välillä harjoitella luopumista siitä, mitä hänellä luonnostaan on. Luopumalla joskus siitä, mistä hän tavallisesti nauttii, ihminen voi oppia itsekuria, oppia odottamisen iloa, välttämätöntä valmistautumista. (s. 250)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...