sunnuntai 11. joulukuuta 2011

Kirja-arvio: Kaikki irti arjesta

Arki on meille jokaiselle ainakin jossakin määrin tuttu asia, mutta tieteessä sitä on pidetty melko vaikeana aiheena tutkia. Ehkäpä sitä ei ole koettu tarpeeksi merkitykselliseksi, jotta siitä saisi aikaan kunnianhimoista ja arvostettua tutkimusta, josta olisi vielä jotakin käytännön hyötyäkin. Kaikki irti arjesta on kokoelma tämän vuoden Tieteen päivien annista, jonka aiheena oli "arjen arvoitus". Tieteen päivät ja sitä kautta myös tämä teos kokoavat yhteen eri tieteenalojen näkökulmia arkeamme koskettaviin aiheisiin, kuten syntymään ja kuolemaan, tunne-elämään, terveyteen, vanhenemiseen, eläkkeeseen, ajanhallintaan, arjen puhekieleen, asumiseen, työelämään, ympäristöön ja tekniikkaan.

Kaikki irti arjesta- teoksen luvut ovat omien alojensa asiantuntijoiden ja tutkijoiden kirjoittamia ja siksi niissä näkyy kirjoittajien oma kädenjälki. Osa luvuista on tiukemmin kiinni arjessa kuin toiset, joissa liikutaan teoreettisemmalla tasolla. Lukujen lopussa on vielä aiheeseen jollakin tapaa liittyviä lyhyitä artikkeleita ja lista lisälukemisesta asiasta enemmän kiinnostuneille. Osaa aiheista en suoralta kädeltä itse liittäisi arkeen kuuluvaksi, mutta asia on toki monitahoinen ja jokaiselle meistä arki on jossakin määrin erilainen kuin kanssaeläjillemme. Kirjan etuina pidän sitä, että siinä on paljon tuoretta, jokseenkin päiväntasaista tietoa ja monitieteinen näkökulma. Siinä oli myös useita minua kiinnostavia lukuja, kuten kaupunkitilan käyttö sekä asumisen nykyiset ja tulevaisuuden ratkaisut. Olisin kaivannut kirjaan luvun vielä monikulttuuristuvasta Suomesta; myös uskontoa on teoksessa käsitelty varsin suppeasti. Uskoisin teoksen kuitenkin sopivan lukijalle, joka on kiinnostunut suomalaisen arjen kehittymisestä ja tulevaisuudennäkymistä.

Tekniset tiedot:
Andersson, Leif C., Ilari Hetemäki, Riitta Mustonen ja Ari Sihvola (toim.): Kaikki irti arjesta
ISBN: 978-952-495-193-7
Gaudeamus 2011
Nidottu, 302 s.
Kirjastoluokka: 30.12

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...