maanantai 19. joulukuuta 2011

Kirja-arvio: Kaipauksen puolustus

Kaipauksen puolustus tarttuu vähemmän käsiteltyyn aiheeseen: kaihon- ja kaipauksen tunteisiin. Mikä liikuttaa sisintämme kuullessamme surumielisen laulun ja mihin tarvitsemme yksinäisyyden ja surun tuomaa kaipauksen tunnetta? Miksi kaipaamme menneisyyteen tai tulevaisuuteen? Wikström kirjoittaa teoksessaan kaihon anatomiasta: siitä kuinka ilon ja tavoitteiden saavuttamisen hetkelläkin kaiho on usein läsnä ja kuinka arjen täyttäminen näennäisellä tekemisellä vaikeuttaa meitä kuulemasta särkynyttä ääntä sisällämme. Suuri kaihon ja kaipauksen aiheuttaja on tietenkin kuolema, vaikeasti puhuttava ja käsiteltävä aihe, josta Wikström onnistuu kirjoittamaan liikuttavalla tavalla. Hän osoittaa myös, että kaiholla ja kaipauksella on paljon tekemistä pyhyyden, uskontojen ja uskon kanssa. Abrahamilaisten uskontojen eli kristinuskon, juutalaisuuden ja islamin mukaan karkotus Paratiisista aiheutti sen, että ihminen on jäänyt etsimään kadotettua paratiisiaan.

Wikströmin mukaan hänen tarkoituksensa on tämän teoksen kautta pohtia henkilökohtaisesti kaihoa, tunnetta joka usein sivuutetaan vaikeana aiheena. Teoksessa onkin limitetty filosofista pohdintaa, kuten joidenkin filosofien ja muiden ajattelijoiden mietteitä, Wikströmin omiin arkipäivän kokemuksiin uskontopsykologian professorina. Hän löytää arjesta pyhän ulottuvuuden, pienistä hetkistä jotakin sisintä syvästi koskettavaa. Vaikka teoksen esimerkit ovat pääosin käytännössä kokonaan kristillisestä maailmasta, Wikström korostaa esimerkiksi pyhyyden olevan uskontokunnat ylittävä kokemus.

Wikströmistä on muodostunut yksi ehdottomista suosikkikirjailijoistani luettuani tähän mennessä vasta kaksi hänen kirjoittamaansa teosta. Kaipauksen puolustus on käteen sopivan kokoinen ja helposti vaikkapa pätkissä luettavissa, vaikka itse olisinkin halunnut lukea sen kerralla alusta loppuun. Tätä kirjaa lukiessa tulee yksinkertaisesti hyvä ja levollinen olo. Suosittelen lämpimästi.

Tekniset tiedot:
Wikström, Owe: Kaipauksen puolustus
Suomentaja: Oili Räsänen
ISBN: 978-951-607-918-2
Kirjapaja 2010
Sidottu, 214 s.
Kirjastoluokka: 17.3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...