tiistai 6. joulukuuta 2011

Kirja-arvio: Läsnäolon taito. Johdatus kiireettömään elämään

Nykyisin paljon puhutut aiheet läsnäolo, hidastaminen ja elämän olennaisuuksien löytäminen ovat tämän kirjan keskeisimpinä teemoina, mutta varsin raikkaassa muodossa. Owe Wikström, ruotsalainen uskontopsykologian professori, on koonnut helposti lähestyttävään pakettiin ajatuksia tietoisesti tai tiedostamattomasti itseään etsivälle ihmiselle esimerkiksi levottomuudesta, nuoruuden ja menestyksen myyteistä, elämysteollisuudesta, hitauden pelosta sekä hyvästä ja huonosta yksinäisyydestä. Teoksen lopussa Wikström kertoo kolmesta "pyhiinvaellusmatkastaan", samalla kertaa sekä ulkoisista että mielen sisäisistä matkoista varsin epätavanomaisiin kohteisiin.

Wikströmin kirjoitustapa on mukaansatempaava, lukujen otsikointi mielikuvituksellinen ja teos pokkarimuodossa sellainen, että tämän kirjan kiireinen ihminen ottaa mielellään mukaan vaikka työmatkalle. Luvut ovat sopivan lyhyitä, joten tätä kirjaa voi tosiaan lukea lyhyissä pätkissä ja saavuttaa samalla pienimuotoisen retriitinomaisen tilan. Tekstiä voisi kuvailla sanoilla polveileva, mietiskelevä ja viipyilevä. Mielestäni kirjan ehdottomana etuna on se, että Wikström kertoo paljon omista kokemuksistaan sisäisen matkan tekijänä. Teoksen kristillinen pohjavire tulee esiin selkeämmin vasta loppupuolen kolmen "pyhiinvaelluksen" kohdalla, joten pidän tätä teosta enemmänkin yleisenä uskontofilosofisena teoksena, jolla on tarjottavaa lukijan omasta uskonnollisesta vakaumuksesta riippumatta. Jos Jumala suo, tämä ei jää suinkaan viimeiseksi lukemakseni Wikströmin teokseksi, sen verran rohkaiseva ja koskettava lukukokemus Läsnäolon taito oli. Koin sen antavan vahvuutta oman tien valintaan ja sen rohkeaan seuraamiseen. Suosittelen lämpimästi.

Tekniset tiedot:
Wikström, Owe: Läsnäolon taito. Johdatus kiireettömään elämään
Suomentajat: Peter Gustavson ja Miia Wittaniemi
ISBN: 951-607-868-0
Kirjapaja 2008
Nidottu, 271 s.
Kirjastoluokka: 17.3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...