tiistai 27. joulukuuta 2011

Kirja-arvio: Peppi ja Sokrates. Filosofinen matka Astrid Lindgrenin maailmaan

Sadun keinoin voi pohtia maailmaa filosofisesta näkökulmasta, kuten esimerkiksi Muumit tai Nalle Puhin tarinoiden satuhahmot tekevät. Yksi monitahoisista, ristiriitaisiakin ajatuksia herättäneistä satuhahmoista on Astrid Lindgrenin kirjoista tuttu Peppi Pitkätossu, joka teki kirjallisen ensiesiintymisen vuonna 1945 ja joka on vaikuttanut siis jo useamman sukupolven lapsuuteen.

Peppi ja Sokrates - filosofinen matka Astrid Lindgrenin maailmaan keskittyy nimensä mukaisesti erityisesti Pepin persoonallisuuden ja maailmankatsomuksen filosofiseen käsittelyyn; teoksen sivuosassa ovat muut Lindgrenin luomat satuhahmot, kuten Mio, Katto-Kassinen ja Ronja Ryövärintytär. Peppi saikin ilmestymisajankohtanaan osakseen kriittisiäkin ääniä: ennakkoluuloja ja piintyneitä tapoja railakkaasti kyseenalaistavana ja nenäkkäänä yksin Huvikummussa asuvana tyttönä hän oli kaikkia ajan ihanteita vastaan. Teos pyrkii osoittamaan, että Peppi on synnynnäinen filosofi, jolla on useita yhteisiä ominaisuuksia Sokrateen kanssa: hän kyselee ja tietämätöntä leikkimällä saa esiin vastapuolen ajatuksen heikkoudet. Monissa maissa matkanneena Pepille on kertynyt tietoutta eri kansojen tavoista ja hän antaa piupaut sovinnaisuudelle ja turhalle kursailulle tarttuen samalla myös moniin tabuina pidettyihin asioihin. Peppiä voi luonnehtia myös kielitieteilijäksi; hän testaa keksimäänsä uutta sanaa perusteellisesti ennen kuin saa selville sen merkityksen. Peppi on feministi, tyttöjen puolesta puhuja, joka kiekurapillereitä syömällä saa elää koko ajan lapsena.

Teos on koottu eri aihepiirejä käsittelevien lukujen ympärille. Kunkin luvun lopussa pääsevät ääneen Pepin laivan, Hopsun, kaksi merimiestä, jotka tuovat Huvikumpuun myös nykyaikaan siirretyn Sokrateen. Teos jatkaa siten Lindgrenin lapsenomaisen kekseliästä tyyliä. Tämä teos on varmasti Pepistä ja muista Lindgrenin satuhahmoista pitävien mieleen.

Tekniset tiedot:
Gaare, Jörgen ja Öystein Sjaastad: Peppi ja Sokrates. Filosofinen matka Astrid Lindgrenin maailmaan
Suomentaja: Laura Voipio
ISBN: 951-625-896-4
Kirjapaja 2003
Sidottu, 229 s.
Kirjastoluokka: 11

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...